Telenet lonkt naar VIER en VIJF

FacebookTwitterLinkedIn

Telenet en De Vijver praten mogelijk over een deal om het aandeel van Sanoma (33,3 procent) in De Vijver Media over te nemen. Sinds Sanoma België niet langer meer als een kernland ziet, zijn de aandelen in de etalage gezet. Het is een verrassende zet van Telenet, omdat momenteel de distributeurs en netwerken (contentbrengers) netjes gescheiden leven. Het geld bij Telenet zou VIER en VIJF op strategische koers houden want De Vijver Media heeft voor de zomer blijkbaar vers kapitaal nodig.

 

Dit is het ideale moment om toe te slaan aangezien de groep uit Mechelen zich wil wapenen met een contentpartner. CEO John Porter wil zich beschermen tegen de Amerikaanse internetdienst Netflix (dat vroeg of laat ook naar België komt) en het mogelijk verlies van voetbalrechten. Om dit laatste tegen te gaan wil Telenet samen met de Pro League in een joint venture stappen om de live televisiebeelden van het Belgische eersteklassevoetbal te garanderen via een eigen Jupiler Pro League-zender. Die zender zal door alle geïnteresseerde televisieplatformen geïntegreerd kunnen worden in het eigen aanbod. Een akkoord is er daarover nog niet.

 

Er bestaan verschillende risico’s bij een mogelijke overname van de aandelen:

– de relaties met de televisiezenders zou wel eens kunnen vertroebelen. Met name Medialaan (ex-Vmma) kan vervelend gaan reageren. De nu al verzuurde relatie zal er niet beter op worden.

– Een deal met Telenet kan het medialandschap totaal overhoop gooien. Waar De Vijver Media nu nog het kleine financiële broertje is van grote concurrent Medialaan (VTM, 2Be), zou een alliantie met Telenet de verhoudingen stevig hertekenen.

 

Het belang van Telenet in een zendergroep zorgt ook binnen de politiek voor beroering. Minister van Media Ingrid Lieten heeft zondag op Radio 1 laten weten dat ze ‘grote zorgen’ heeft bij de mogelijke combinatie Telenet – De Vijver. Deze alliantie zou voor een te grote machtsconcentratie kunnen zorgen bij één partij met als gevolg dat er een verschraling van het aanbod zal komen. Ze hield het niet bij woorden, ze heeft ondertussen een rapport besteld bij de Vlaamse Regulator voor de Media, dat de potentiële impact van een combinatie Telenet-De Vijver moet bestuderen.

 

Wat kunnen gevolgen zijn voor de kijker?

Voor traditioneel tv-kijken zal er niet veel veranderen. Telenet-abonnees kunnen alle zenders blijven bekijken, ook al komt het tot een clash met Medialaan. De zenders (2Be en VTM) zullen niet verdwijnen omdat ze van de overheid een ‘must carry statuut’ (verplicht uit te zenden door Telenet) gekregen hebben. Medialaan zou wel kunnen beslissen om allerlei extra diensten (uitgesteld kijken, mobiel bekijken van een programma) niet meer via Telenet aan te bieden. Het zou eventueel naar concurrent Belgacom kunnen gaan. Of via Stevie, het mobiele platform van gelijkaardige functionaliteiten dat Medialaan wil commercialiseren.