De Standaard duidt zeven journalisten aan die exclusief op één thema werken

FacebookTwitterLinkedIn

Omdat grote thema’s grondige journalistiek vereisen, stelt De Standaard zeven journalisten vrij van het nieuws van de dag om elk één kwestie uit te spitten.

Hun verhalen zullen in de komende maanden overal te zien zijn: in de krant, in het weekblad, in het magazine of op de website met videoreportages, live chatsessies en debatten.

Zie hieronder de correspondenten die dieper graven in de belangrijke thema’s van 2017.

Hilde Van den Eynde – Waar is God?

“Ik geloof niet in God, maar ik mis hem wel”, bekent Hilde Van den Eynde. Hilde is gepokt en gemazeld in de wetenschapsjournalistiek. Nu ziet ze God terugkeren in onze maatschappij.

Hilde botst al meteen op God waar hij vanaf de jaren zestig het eerst op straat is gezet: in onze steden. Dat druist in tegen alles wat u de voorbije decennia las over ontkerkelijking. Migranten brengen God mee. Veel vaker dan we denken, zijn ze christenen.

Ine Roox – De Trumpiaanse revolutie

Buitenlandjournaliste Ine Roox reist zes maanden rond in de Verenigde Staten om de Trumprevolutie van dichtbij te beleven. Haar grootste uitdaging? Een open geest houden te midden van dat gepolariseerde land.

Ine begint haar tocht in Californië. Silicon Valley deed niet aan politiek, het vond de wereld heruit. Toen kwam het inreisverbod en de retoriek over Amerika First. “Silicon Valley glorieert dankzij het internationale talent. Onze allerbelangrijkste start-up, dat is toch ons eigen land?”

Tom Ysebaert – De fiets

De fiets kan een ware revolutie ontketenen, nu hij elektrisch kan rijden en opgevouwen kan worden. Milieu- en mobiliteitsexpert Tom Ysebaert zoekt uit welk excuus we nog inroepen en wat nodig is voor een echte doorbraak.

Dorien Knockaert – Bio en milieu

Dorien Knockaert koopt bij voorkeur wortels en knollen waar de jobstudent aan de kassa de namen van moet opzoeken. Altijd een gepeperde rekening, want altijd bio en dus beter voor het milieu. Maar is dat zo? Vanuit de milieubeweging komt harde kritiek. Tijd voor een nuchter en confronterend onderzoek.

Bart Brinckman & Peter De Lobel – Radicalisering in de Wetstraat

Ook in de Belgische politiek krijgen radicalen wind in de zeilen. Langs rechts tankt Vlaams Belang weer vertrouwen bij dankzij Wilders en Le Pen. Op links geeft de graaicultuur de PVDA/PTB een groeispurt. Bart Brinckman en Peter De Lobel willen voorbij de façade.

Goele De Cort – Jobs, jobs, jobs

Duizenden vacatures raken niet ingevuld. Tienduizenden mensen raken niet aan een job. Je kunt blijven staren naar de cijfers, zegt redactrice economie Goele De Cort, maar zij gaat de werklozen liever vragen waarom ze geen werk vinden. Bijvoorbeeld de Syrische vluchtelingen.