Sociaal akkoord bij DPG Media over sluiting drukkerij

FacebookTwitterLinkedIn

Bij DPG Media is een sociaal akkoord afgesloten voor het personeel van de drukkerij Eco Print Center in Lokeren, die eind deze maand wordt gesloten. Dat bevestigt Bart Leybaert van de socialistische vakbond. In de drukkerij werden onder meer Het Laatste Nieuws en De Morgen gedrukt, de activiteit verhuist naar Nederland.

Bij Eco Print Center werkten 78 mensen, het merendeel arbeiders van wie heel wat met een lange staat van dienst. Zij hebben nu recht op een ontslagvergoeding. “Het is een vrij goed sociaal plan, zeker nu blijkt dat nagenoeg alle werknemers intussen een andere job hebben gevonden”, zegt Bart Leybaert. Sommigen in dezelfde sector van het (commercieel) drukwerk, maar anderen in totaal andere sectoren, klinkt het. De bedoeling van de vakbonden was steeds om naakte ontslagen te vermijden.

Toch blijft de vakbondsman met een wrang gevoel zitten door de sluiting. De drukkerij pakte destijds uit met zijn milieuvriendelijk, waterloos procedé, maar in de toekomst zullen de kranten weer op de oude en dus meer vervuilende manier worden gedrukt. Daarnaast betekent de verhuis van de activiteit naar de regio rond Eindhoven ook extra transport, met alle gevolgen van dien, voor het milieu maar ook voor de nieuwsgaring. “In Lokeren kon midden in de nacht een tweede druk van Het Laatste Nieuws worden gemaakt, met het meest recente nieuws”, legt de vakbondsman uit.

De laatste drukdag in Lokeren is voorzien voor 27 maart. Daarna zal er wel nog gedurende één dag in de week met een beperkte bezetting het magazine BRUZZ worden gedrukt.

Bron: Belga.