Sfeer blijft gespannen bij vakbonden Editions de l’Avenir ondanks vooruitgang rond sociale luik

FacebookTwitterLinkedIn

De directie van Editions de l’Avenir maakte eind oktober haar intentie bekend om 60 voltijdse banen te schrappen op een totaal van 280 werknemers. Tijdens een bijzondere ondernemingsraad bij de mediagroep werd er volgens Olivier Cattelain van de Franstalige christelijke vakbond CNE wel vooruitgang geboekt over het sociale luik, maar is de ongerustheid bij het personeel nog steeds enorm aanwezig: “Ondanks de vooruitgang over het sociale luik, wil de directie niet afstappen van haar herstructureringsplan. Het klimaat blijft dus erg gespannen en de tijd dringt”.

Op 29 oktober had François le Hodey, de CEO van IPM, aan Nethys voorgesteld om de regionale krant over te kopen zodat een collectief ontslag vermeden kon worden. Nethys repliceerde toen met de duidelijke boodschap dat L’Avenir niet te koop staat.

Ondertussen komt er ook reactie vanuit politieke hoek. Benoît Lutgen, partijvoorzitter van cdH, liet weten dat hij het voorstel van IPM ondersteunt. Ook Waals Minister van Economie & Werk Pierre-Yves Jeholet (MR) roept Nethys op om rekening te houden met dit aanbod aangezien “er geen 36.000 aanbiedingen zullen volgen zoals dat van IPM”. De overtuiging van Ecolo is dan weer dat er dringend duidelijkheid moet komen in de hele situatie. De groene partij heeft dan ook een motie ingediend bij de Waalse regering met de vraag om tot actie over te gaan.

Bron: Belga.