Roularta ziet reclame-inkomsten dalen

FacebookTwitterLinkedIn

Roularta heeft in de eerste helft van dit jaar 10,9 procent minder inkomsten uit advertenties gehaald dan in dezelfde periode vorig jaar. De daling is dus nog sterker dan de “5 à 10 procent” waarvoor het bedrijf vorige maand waarschuwde. Roularta zet bovendien een stevige waardevermindering in de boeken. Lees hier de volledige persmededeling van Roularta over hun halfjaarresultaten.

“In de eerste jaarhelft werd een minder goed resultaat geboekt, en dat had alles te maken met reclame-inkomsten”, zegt voorzitter Rik De Nolf. Uit de halfjaarcijfers van Roularta blijkt dat de omzet van de gratis bladen van Roularta Local Media met 12,5 procent is gedaald. De reclame-inkomsten van de kranten daalden met 11,4 procent en bij de magazines lagen de inkomsten 7,4 procent lager. De reclame-inkomsten uit de internetsites van Roularta groeiden wel nog met 7,2 procent in het eerste semester.

Roularta heeft het voorbije jaar grote veranderingen doorgemaakt. Het verkocht eerst zijn belang van 50 procent in Medialaan en verwierf op hetzelfde moment de helft van Mediafin. Daarna kocht het de vrouwenbladen van Sanoma. Al die wijzigingen hebben tot een “nieuwe kijk” op het management van de mediamerken geleid. De raad van bestuur oordeelde dat een belangrijke waardevermindering aan de orde is.

Concreet boekt Roularta bijkomende bijzondere waardeverminderingen van 69,2 miljoen euro. Daarnaast besliste het bedrijf dat geen enkel merk nog een onbeperkte levensduur heeft, zodat jaarlijkse afschrijvingen zullen worden toegepast op de recente overnames en de overblijvende titels. Die afschrijvingen zullen wel niet meer dan 5,2 miljoen euro per jaar bedragen.

Door de afwaardering daalt het bedrijfsresultaat (ebit) tot -73,1 miljoen euro. In de eerste jaarhelft van vorig jaar was dat -4,7 miljoen euro. Het nettoresultaat op de voortgezette activiteiten kwam uit op -76,5 miljoen euro. De omzet daalde met 4,7 procent tot 125,6 miljoen euro. Niet alleen de reclame-inkomsten gingen omlaag, ook de omzet uit de printactiviteiten voor derden daalde met 7,3 procent.

Of het zal beteren in de tweede jaarhelft, is moeilijk te zeggen. “Lage visibiliteit en hoge volatiliteit in de hele mediasector omtrent reclamebestedingen maken het moeilijk een prognose te maken”, luidt het. Wel verwacht Roularta een positieve impact van de integratie van “sterke merken” zoals Libelle, Flair en Feeling. Die waren nog niet in de cijfers van het eerste semester opgenomen.

CEO Xavier Bouckaert ziet bij de overgenomen vrouwenbladen alvast potentieel om het aandeel abonnees op te trekken. Dat percentage ligt immers veel lager dan bij bladen als Knack, Plus Magazine of Nest. “We zien marge tot verbetering om abonnementen te verkopen en de oplage te stabiliseren. Wij zijn hier goed voor georganiseerd, het zou niet veel moeite mogen kosten.” De overgenomen vrouwenbladen zijn volgens Bouckaert zeer complementair aan de andere magazines.

Na de wijzigingen in “scharnierjaar 2018” verwacht de topman eind dit jaar een netto cashpositie van 80 miljoen euro. Wat de plannen daarmee zijn, wil hij nog niet gezegd hebben. “We moeten dit bekijken in onze strategie. Het ontbreekt niet aan opportuniteiten, maar het is belangrijk om de juiste te nemen.” Roularta heeft voorts ook ambities op digitaal vlak, klinkt het.

Een beursexit is volgens voorzitter De Nolf niet aan de orde. “We voelen ons comfortabel bij de beursnotering.”

Bron: Belga.