Roularta strijdt tegen desinformatie met project ‘Eerste Hulp Bij Twijfel’

FacebookTwitterLinkedIn

Het project ‘Eerste Hulp Bij Twijfel’ (EHBT), een project dat strijdt tegen desinformatie, krijgt voortaan financiële steun van de Vlaamse regering. ‘Eerste Hulp Bij Twijfel’ is een samenwerking tussen de journalisten en factcheckers van Knack en VRTNWS, het factcheckplatform deCheckers, technologiespeler TextGain en de universiteiten UA, VUB en KUL. De Vlaamse regering geeft ruim 3 miljoen aan 5 projecten die de verspreiding van desinformatie proberen te verhinderen.

De redactie van Knack zet sinds 2012 in op factchecking. Knacks rubriek ‘Factcheck’ werd zowel in print als digitaal uitgebouwd. Ook maakt Knack deel uit van het International Fact-Checking Network (IFCN), de internationale autoriteit in factchecking.

Een coalitie van verschillende universiteiten (KUL, VUB en UA), journalisten/factcheckers van verschillende redacties (Knack en VRT), technologiespeler TextGain en het factcheckplatform deCheckers bundelt de krachten in het project ‘Eerste Hulp Bij Twijfel’, dat mensen digitaal weerbaar tegen desinformatie wil maken. ‘Eerste Hulp Bij Twijfel’ wil desinformatie proactief bestrijden, dus nog voor ze breed wordt verspreid. De aanpak moet werken als een vaccin tegen foutieve berichten.

Erwin Danis, Directeur Innovatie bij Roularta: “Met dit project willen we tools voor factcheckers en journalisten ontwikkelen waardoor ze nog sneller desinformatie kunnen opsporen. We brengen de thema’s in kaart waarover burgers twijfelen over wat echt is en wat niet. Innovatieve short-form factcheck formats willen debunks en feiten ontsluiten voor een zo breed mogelijk publiek, ook op sociale media. We willen ook een checkbox (factcheck)-tool ontwikkelen en openstellen voor burgers, factcheckers en journalisten. De checkbox zal online hulpmiddelen bevatten die helpen bij het onderscheid tussen feiten en fictie.”

Het project ‘Eerste Hulp Bij Twijfel’ loopt 21 maanden lang. Bij Roularta steunt ze op een samenwerking tussen het Innovation Lab en de Factcheck-redactie van Knack.