Roularta stopt tijdelijk met de uitgave van Sport/Voetbalmagazine

FacebookTwitterLinkedIn

Roularta Media Group stopt tijdelijk met de uitgave van Sport/Voetbalmagazine tot de herneming van de voetbalcompetitie. Op de website van RTBF werd de tijdelijke stopzetting enige tijd geleden al aangekondigd, maar op de definitieve beslissing van de directie was het nog even wachten.

Directeur magazines Jos Grobben bevestigt: “In augustus willen we er weer staan, meer bepaald bij de start van de nieuwe competitie. Het is wachten tot de voetbalbond duidelijkheid verschaft over de kalender van het seizoen 2020-2021. Anderhalve week voor de nieuwe datum publiceren we een competitiespecial, zoals we dat elk jaar doen. We komen dus zeker terug.” Grobben ontkent met klem geruchten over het definitieve einde van het weekblad.

De oorzaak van de beslissing is de coronacrisis. “De inkomsten uit reclame zijn weggevallen. Uit een online onderzoek blijkt dat de belangstelling voor deze sporttak door het stilleggen van de competities minimaal is. Het voetbal leeft niet meer, het is zo dood als een pier”, stelt Grobben.

Het voorlopig laatste nummer van het weekblad verschijnt op woensdag 22 april. De redacteurs van Sport/Voetbalmagazine worden drie maanden tijdelijk werkloos, de opdrachten voor freelancers worden opgeschort.

Het tijdschrift ontstond in 2001 toen Roularta twee aparte edities samenbracht: Voetbal Magazine en Sport Magazine. Maar eigenlijk gaat de ontstaansgeschiedenis terug tot 1980. In Wallonië verschijnt het onder de naam Sport/Foot Magazine. Het weekblad brengt naast sport- en voetbalnieuws ook interviews, enquêtes en een blik achter de schermen.

Volgens de laatste cijfers van het CIM is de oplage 29.700 verkochte exemplaren. Het lezersbereik bedraagt 438.000, print en digitaal gecumuleerd. “Het aandeel van inkomsten uit advertenties is voor dit jaar net geen tien procent”, zegt Grobben. “In sportpublicaties is het aandeel van reclame extreem laag. Uitgevers moeten het hebben van de lezersmarkt en afgeleide inkomsten zoals events.”

Sport/Voetbalmagazine heeft de voorbije twee decennia een stevige marktpositie verworven, mede door media-ondersteuning, promoties en acties zoals seizoensoverzichten in samenwerking met VTM, RTBF en Belgacom TV. Het weekblad vond ook sponsoring bij de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) en het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC).