Roularta-lezers kunnen niet meer openbaar reageren op websiteartikels

FacebookTwitterLinkedIn
Roularta magazines

Lezers van de magazines van Roularta, uitgever van onder meer Knack en Trends, kunnen voortaan niet langer openbaar reageren onder artikels op de websites.

Jago Kosolosky, hoofdredacteur van Knack.be: “Ik weiger het op mij te nemen mensen online op te voeden. Commentaren op nieuwssites kunnen waardevol zijn, maar waren dat om verschillende redenen momenteel bij ons niet”.

Een van de problemen was volgens Kosolosky “de vaak respectloze aard van de reacties die een constructieve dialoog onmogelijk maakten”. “Drie jaar geleden dachten we dit te kunnen oplossen door het anoniem reageren onmogelijk te maken. Maar de creativiteit van enkelingen bleek grenzeloos en sommigen bleven de ruimte onder artikels vervuilen aan de hand van valse profielen die we wegens gebrek aan tijd en middelen onmogelijk konden bestrijden. De constructieve reacties – want die waren er wel degelijk – verdronken tussen commentaren waarin elke zoektocht naar dialoog onvindbaar was.”

Kosolosky wil echter een waardig en geïnformeerd debat blijven stimuleren en nodigt dan ook iedereen uit zich in zijn of haar reacties niet langer te beperken tot enkele zinnen. “Heel vaak ontvangen we op de redactie uitzonderlijk boeiende opiniestukken die we met veel plezier publiceren. Je hoeft trouwens geen professor of politicus te zijn om een mooie bijdrage aan het publieke debat te leveren.”

Hoe zit het bij de andere uitgevers?

De Tijd staat niet op het punt het beleid inzake lezersreacties om te gooien. “Wij geven onze community een stem op de site door hen toe te laten op de meeste artikels te reageren”, zegt Roland Legrand, digitaal nieuwsmanager van De Tijd. “Ook organiseren we chatsessies over specifieke thema’s. We investeren wel in moderatie van de reacties. In vele gevallen is die moderatie achteraf, soms ook vooraf.”

Bij Het Nieuwsblad kunnen lezers niet reageren op artikels op de website. “Enkel in bepaalde gevallen zetten we de reactiemodule open, maar dan monitoren we de reacties. Daarnaast hebben we nog één algemeen forum waar mensen hun algemene commentaar kunnen achterlaten. Ook hier geldt dat de reactie gemonitord en gemodereerd worden”, zegt Pascal Weiss, hoofdredacteur van Het Nieuwsblad.

Bron: Belga.