Rossel en RTL Belgium nodigen ons uit om te bouwen aan morgen

FacebookTwitterLinkedIn

Op maandag 19 september kwamen Rossel en RTL Belgium voor het eerst sinds de overname van RTL Belgium door Rossel en DPG Media bijeen voor het evenement “Construire Demain”. De verschillende sprekers, CEO’s, journalisten, commercieel directeurs en hoofdredacteurs spraken over synergieën en complementariteit tussen de redacties en de noodzaak om GAFAM te confronteren op het gebied van digitale reclame.

Het kernwoord dat op ieders lippen lag: proximiteit. Proximiteit ten opzichte van het publiek, maar ook ten opzichte van de adverteerders (groot en klein).

De media van morgen

De presentaties beginnen met een interview door Julie Denayer (journaliste bij RTL Belgium) met Bernard Marchant (CEO Rossel), die de redenen voor het partnerschap met DPG en RTL onderstreept. Op het niveau van de reclamemarkt zal de oprichting van een gestructureerde Noord/Zuid-speler het mogelijk maken de aantrekkingskracht van de reclamemarkt ten opzichte van het buitenland tegen te gaan. Op de consumentenmarkt is er meer belangstelling voor het creëren van synergieën met het noorden van het land omwille van de Belgische kenmerken die wij delen.

Het digitale is de grootste uitdaging. Hoewel de sector lijkt te worden gedomineerd door de GAFAM, investeren zij niet op alle gebieden. Terwijl Facebook en Google gespecialiseerd zijn in sociale netwerken en inhoudsaggregatie, produceren RTL en Rossel media-inhoud. Digital stelt ook de kwestie van de financiering aan de orde. Alleen op reclame vertrouwen om gratis te blijven is geen haalbare optie. Op lange termijn zou RTL dus kunnen evolueren naar een SVOD-model, bovenop het AVOD-model.

Het kernwoord is lokaal en proximiteit: “We hebben het graag over korte keten als we het over voeding hebben, maar reclame is hetzelfde. Wanneer we investeren in lokale media, wordt 90% van het in reclame geïnvesteerde bedrag opnieuw geïnvesteerd in de lokale economie”, legt Bernard Marchant uit. “Ons DNA bij Rossel is werk in de nabijheid. We willen het lokale bevruchten. Wij hebben geen monomerkenaanpak, maar een multimerkenaanpak. Wij geloven dat om de consument, de lezer, de luisteraar te bereiken, het beter is dat te doen met merken die waarden hebben die hen op verschillende manieren raken.

En Bernard Marchant besluit met een glimlach: “Door verschillende formaten te hanteren, zullen we proberen de beschikbare tijd van de Franstalige Belgen te benutten zodat GAFAM van ons terrein verdwijnt.

De proximiteit van morgen

De voorbodes van nabijheid zijn Guillaume Collard (CEO RTL Belgium) en Olivier De Raeymaeker (CEO Le Soir). Voor Guillaume Collard is nabijheid de sleutel tot het succes van RTL. Dit wordt bereikt door een sterke lokale inhoud, hetzij in de vorm van reacties op belangrijke gebeurtenissen – RTL was de eerste die zijn programma’s onderbrak toen koningin Elizabeth II overleed – of in producties waarin onze geschiedenis centraal staat, zoals het Heizeldrama. Olivier De Raeymaeker vult aan: “Het redactionele project van Sudinfo is om zo dicht mogelijk bij de gemeenschappen te staan. Le Soir heeft een heel andere positionering, meer nationaal en politiek, en staat ook heel dicht bij zijn lezerspubliek.”

Deze ambitie wordt weerspiegeld in de verandering van de slogan van de krant in 2019: ‘Repensons notre quotidien’, oftewel: ‘Laten we ons dagelijks leven herzien.’ “Notre‘ weerspiegelt de wens om de lezer centraal te stellen. ‘Repensons’ is het redactionele project van Le Soir, d.w.z. journalistiek die meer onderzoekend, toekomstgericht, anticiperend en oplossingsgericht is. ‘Quotidien’ (d.i. ‘Dagelijks leven’) is niet alleen een woordspeling op de krant, maar verwijst ook naar het dagelijks leven van de mensen.”

Voor Olivier De Raeymaeker gaan digitaal en nabijheid hand in hand: “Het is de inhoud die telt. Het papieren of digitale medium is er alleen om informatie te verstrekken.” Digitaal heeft Le Soir zijn aantal abonnees kunnen verhogen en dit maakt het mogelijk om dichter bij de lezers te komen wat betreft aanbevelingen voor inhoud en targeting dankzij data voor adverteerders. Voor Guillaume Collard is zijn project voor RTL ambitieus: “Ik ben een heel slechte verliezer. Dit betekent dat ik de ambitie heb om het eerste streaming platform in Franstalig België te zijn.” Hij is van plan het communicatiebudget van RTL Play te verviervoudigen of zelfs te vervijfvoudigen.

Beiden staan erop de merken en hun identiteit te behouden: “Onze merken zijn complementair in hun DNA, in hun inhoud en in hun media. Zo kunnen we via deze verschillende content en media dezelfde persoon meerdere keren per dag op zeer relevante momenten bereiken. Een fusie is niet van belang voor het bedrijf en zou “in strijd zijn met onze visie van pluraliteit.

Het nieuws van morgen

Het redactiepanel wordt gelanceerd met een opmerking van Laurent Haulotte (directeur Informatie en Sport bij RTL Belgium): “Journalistiek is geen algoritme dat je voor een idioot aanziet die altijd dezelfde inhoud wil zien of dat je meningen beaamt.”

Demetrio Scagliola (hoofdredacteur van Sudinfo en 7 Dimanche) voegt daaraan toe: “Ethiek is in de eerste plaats respect voor de lezer. Het is respect voor de persoon die je leest. Soms is het respect voor de persoon waarover je gaat praten.” Verre van het geweld van de sociale netwerken, is deze notie van respect het kenmerk van de journalist. Hij voegt eraan toe: “De nabijheid bij Sudinfo is als gravel voor Rafael Nadal.” Voor hem is nabijheid allesbehalve een obstakel voor ethiek, omdat het journalisten in contact brengt met mensen.

Béatrice Delvaux (hoofdredactrice van Le Soir) voegt eraan toe dat nieuwsredacties ook sociale netwerken gebruiken om hun inhoud te verspreiden, “maar we zijn ook onafhankelijk en dat stelt ons in staat andere kwaliteiten uit te oefenen“, zoals ethisch respect en kritisch denken. In tegenstelling tot Frankrijk heeft België het geluk persgroepen te hebben die zich uitsluitend bezighouden met het nieuws – zonder belangenconflicten met aandeelhouders die met hun handen in andere bedrijven zitten. “Een journalist kan maar één ding doen, en dat is de lezer dienen.

Ook hier is het samenvoegen van nieuwsredacties ondenkbaar. “Als je maar één redactie hebt, heb je hetzelfde project“, zegt Béatrice Delvaux. De kracht van de overname betekent echter dat investeringsmiddelen en de kracht van marketing en rekrutering kunnen worden geconcentreerd en dat sterke internationale partnerschappen kunnen worden gevormd. Elk project heeft zijn eigen unieke kenmerken en exclusieve inhoud. Demetrio Scagliola voegt daaraan toe: “Er is ook inhoud die iedereen behandelt, maar ieder bewerkt die met op elkaar afgestemde invalshoeken.” Wederzijdse hulp is niet uitgesloten, maar nooit met verlies van identiteit.

De communicatie van morgen

Na een vraag van Thierry Hugot (Commercieel Directeur Rossel) neemt Christian de La Villehuchet (Global Chief Integration Officer Havas Group) het standpunt in van de lokale handel, die voor hem “de nabijheid van de producten en het merk nodig heeft, vergezeld door mediapartners.” En hoe zit het met de communicatie? Vergeleken met de GAFAM hebben lokale media “meer kwalitatieve inhoud en culturele relevantie“, en dit is hun kracht.

In termen van communicatie is de grootste uitdaging van het digitale de macht van het publiek. Wat het lokale betreft, “als je je op kleine geografische gebieden wilt richten, moet je in elk gebied zeer sterk zijn.” In deze race om advertentieruimte is het voordeel van de GAFAM dat zij “technologische oorlogsmachines zijn die erin geslaagd zijn de aankoop te vereenvoudigen“. Om op digitaal vlak met hen te kunnen concurreren, is het dus nodig “de markt te standaardiseren zodat de kleine plaatselijke handelaar in drie klikken kan kopen“, legt Thierry Hugot uit.

Het cultuurverschil tussen de Verenigde Staten en Europa maakt fusies echter moeilijk – zoals we hebben gezien bij de stopzetting van de fusie tussen TF1 en M6 op vrijdag 16 september. Volgens Christian de La Villehuchet “heeft Europa Europese kampioenen nodig en nog meer lokale kampioenen“, waarbij hij benadrukt dat de concurrentie op digitaal gebied niet plaatsvindt tussen lokale spelers, maar “met de GAFAM, die 90% van de digitale markt vertegenwoordigen.”

Het engagement van morgen

Pierre Leerschool, algemeen directeur van de Sudmédia-groep, sluit de avond af met een laatste opmerking: “Nabijheid is voor ons natuurlijk lokale informatie“, maar het is “vooral informatie die niet in andere media te vinden is, verhalen die zich afspelen in regio’s die bijzonder zijn.” Voor Pierre Leerschool is nabijheid nochtans meer dan dat: “Het is deze dynamiek die we tot stand brengen. Mensen komen naar ons toe om ons te vragen commerciële, culturele, politieke en economische initiatieven te ondersteunen.

Een dynamiek die wordt gecreëerd door de kracht van de journalisten – 130 medewerkers, 350 freelancers – maar ook door de kracht van historische merken. Het slotwoord werd gebracht met een mooie imitatie van de burgemeester van Luik die zei: “Si c’est La Meuse qui le dit, c’est que c’est vrai ! – Als La Meuse het zegt, moet het wel waar zijn!