Regionale omroepen onder druk

FacebookTwitterLinkedIn
regionale omroep

De regionale omroepen in Vlaanderen zitten gevangen in een neerwaartse spiraal. Dat staat te lezen in het verslag van een audit in opdracht van de Vlaamse overheid, waarover De Tijd woensdag bericht. Minister van Media Sven Gatz (Open VLD) krijgt in het rapport de raad de bestaande steunregeling voor de regionale omroepen – die eind dit jaar afloopt – niet te behouden.

In vijf jaar tijd zagen de omroepen hun gezamenlijke inkomsten met 10 miljoen euro teruglopen, tot het niveau van 2005. Ondanks aanhoudende besparingen dook zowel hun gezamenlijke bedrijfswinst (ebit) als de winst voor belasting de voorbije drie jaar in het rood, en zelfs op cashbasis hebben de omroepen nauwelijks overschot.

Volgens de audit kunnen de huidige samenwerkingsovereenkomsten met de regionale omroepen – die eind dit jaar aflopen – beter stopgezet worden. Dat betekent ook dat de omroepen de bijbehorende subsidies verliezen. Ze krijgen 185.000 euro per jaar (210.000 voor RTV, omdat die omroep aparte journaals maakt voor de Kempen en Mechelen), wat de kostprijs voor de Vlaamse regering op 1,69 miljoen euro brengt. De subsidies zijn goed voor 3 à 7 procent van de inkomsten van de regionale omroepen.

Pas als alle omroepen werk maken van een strategisch plan heeft het zin dat de overheid bijspringt met gerichte maatregelen, klinkt het. Volgens De Tijd lijkt Gatz geneigd de aanbevelingen te volgen.

 

Bron: Belga

De studie over de leefbaarheid van regionale omroepen kan u hier downloaden.