Vlaanderen ontwaakt in een hertekend radiolandschap

FacebookTwitterLinkedIn
radio listening

Vlaanderen wordt op 1 januari wakker met een nieuw radiolandschap. 103 erkende lokale radiostations kunnen vanaf die dag de ether in. Ze hebben volgens het decreet een jaar de tijd om te beginnen uitzenden. De erkende lokale radiostations kunnen voortaan een groter luisterpubliek aanspreken. Ze zullen volgens mediaminister Sven Gatz ook economisch leefbaarder zijn. “De hervorming was nodig om Vlaanderen zoals de rest van Europa voor te bereiden op de komst van een digitaal radiolandschap via DAB+”, aldus Gatz.

In het nieuwe radiolandschap blijven de vijf zenders van de VRT behouden: Radio 1, Radio 2, Klara, MNM en Studio Brussel. Ook de drie grote bestaande commerciële radio’s blijven uitzenden: Joe, Qmusic en Nostalgie. In 2018 komen er vier nieuwe commerciële semi-landelijke netwerkradio’s bij die het keuzeaanbod vergroten: S-Radio, VBRO, HIT! en Stadsradio Vlaanderen. Er zijn ook 103 lokale radio’s erkend. De Brusselse stadsradio BRUZZ kan op zijn huidige frequentie blijven uitzenden.

Eerder had Gatz al beslist om de erkenningen van de publieke en commerciële radiozenders te verlengen tot en met 2021, op voorwaarde dat ze uitzenden op digitale radio en de doorbraak van DAB+ helpen stimuleren. De lokale radio’s blijven de komende jaren via FM uitzenden. De nieuwe semi-landelijke netwerkradio’s beginnen op FM, maar zullen op korte termijn ook digitaal moeten uitzenden. De nieuwe lokale radio’s kunnen hun verbindende rol in het gemeenschapsleven blijven spelen en behouden hun lokale verankering.

Bron: Belga.