Onderzoek NORTV: “Coronacrisis maakt meerwaarde van regionale omroep duidelijk”

FacebookTwitterLinkedIn

Kijkers van regionale omroepen waren in 2020 duidelijk tevreden. Dat blijkt uit een onderzoek van NORTV, de koepelorganisatie van de regionale televisieomroepen. De omroepen halen, net zoals de twee vorige jaren, de kwaliteitsnorm die de Vlaamse overheid naar voren schuift.

Het regionale nieuws wordt, net als in 2018 en 2019, vooral gewaardeerd voor zijn betrouwbaarheid en actualiteit. Ook andere perspectieven die regionale zenders bieden, winnen aan appreciatie, zoals toegankelijkheid en de stem van ‘de gewone mens in de straat’.

Verder hebben de pandemie en de coronamaatregelen ervoor gezorgd dat 20 procent van de kijkers vaker is beginnen kijken naar het regionale nieuws, vooral omwille van de focus op de lokale toestand. De burger zoekt meer en meer naar een connectie met zijn nabije omgeving, en toont meer interesse in nieuws over gemeentepolitiek, cultuur, economie, toerisme en entertainment uit eigen regio.

Ook generaties jonger dan 35 jaar weten het regionale nieuws te appreciëren, zo blijkt uit het onderzoek. De behoeftes van deze leeftijdsgroepen, zoals informatie over lifestyle, het uitgaansleven en gezondheid, worden dus ook ruimschoots vervuld.

Ten slotte stelt NORTV vast dat het publiek meer belang hecht aan de digitale mogelijkheden om hun regionale omroep te volgen. Zo maken jongere generaties vaker gebruik van hun laptop en smartphone en zoeken ze vaker manieren om uitgesteld te kijken.

Bron: Belga.