Noorwegen trekt als eerste stekker uit FM-radio

FacebookTwitterLinkedIn
DAB+

Noorwegen ruilt als eerste land ter wereld de FM-radiogolven in voor de digitale variant DAB. De hele operatie start volgende week en zou tegen het einde van het jaar afgerond moeten zijn. Heel wat andere landen denken na over een soortgelijke overstap.

De omzetting van FM naar DAB zal geleidelijk aan gebeuren en moet vooral tot betere ontvangst leiden in het bergachtige land. Bovendien is de kwaliteit van digitale radio een stuk beter dan de FM-versie.

Genoeg redenen dus om de operatie in te zetten, vindt Noorwegen, maar daar is zo’n 66 procent van de inwoners het niet mee eens. Zij vinden dat de overheid veel te snel gaat en benadrukken dat zo’n 2 miljoen autoradio’s momenteel nog niet geschikt zijn voor DAB.

Andere landen

Noorwegen mag dan wel het eerste land zijn dat de omschakeling maakt, heel wat andere landen spelen ook met het idee. Zo wil Zwitserland een dergelijke operatie rond hebben tegen 2020 en bekijken Groot-Brittanniƫ en Denemarken de mogelijkheden. Nederland promoot naar eigen zeggen DAB, maar wil FM nog niet uitschakelen.

In Vlaanderen wil minister van Media Sven Gatz (Open VLD) dat alle landelijke radio’s zich voorbereiden op de overstap naar DAB. Wanneer de precieze switch zal gebeuren, hangt af van de snelheid waarmee de digitale radio bereik wint, maar er wordt gemikt op 2022-2023.