Nethys wijst voorstel van IPM af: “L’Avenir staat niet te koop”

FacebookTwitterLinkedIn

De Waalse intercommunale Nethys is niet van plan zijn krantengroep Editions de l’Avenir te verkopen. De onderneming gaat dus niet in op het aanbod van IPM (uitgever van onder andere La Libre Belgique en La Dernière Heure) dat had voorgesteld om L’Avenir over te kopen zonder tot een collectief ontslag over te gaan.

De directie van L’Avenir kondigde vorige week aan dat ze 60 voltijdse werknemers wil ontslaan. IPM-topman François le Hodey reageerde daarop met het voorstel om de krantengroep zelf over te nemen. “Door IPM en L’Avenir samen te voegen, zouden we zo’n positieve synergieën creëren, dat we zouden kunnen vermijden om tot de procedure-Renault over te gaan“, verklaarde le Hodey in een interview met zijn eigen kranten.

Nethys laat nu weten “verbaasd” te zijn over dat voorstel. Er wordt op gewezen dat het aanbod komt van een groep “die zich al vele jaren zelf in een moeilijke financiële situatie bevindt“. “Deze aankondiging brengt ernstige schade toe aan Editions de l’Avenir en aan de werknemers en ze schaadt het pluralisme van de Franstalige pers in België“, zegt woordvoerder Marie-Pierre Deghaye. “Nethys wenst te benadrukken dat L’Avenir niet te koop staat.

Jos Donvil, gedelegeerd bestuurder van Editions de l’Avenir, ziet in het voorstel zelfs een manoeuvre van een concurrent om “moeilijke sociale onderhandelingen te verstoren“.

Bron: Belga.