Nemen Roularta en De Persgroep de Sanoma-titels over?

FacebookTwitterLinkedIn

Roularta en De Persgroep liggen in pole-position in de strijd om de Belgische titels van Sanoma, dat schrijft De Morgen (lees origineel artikel hier). In het scenario dat op tafel ligt, koopt Roularta alle Sanoma-titels op om dan de merken die niet in haar portefeuille passen door te sluizen naar De Persgroep. Volgens De Morgen is er al een heus strijdplan uitgewerkt.

 

Sanoma is voor Roularta een meer dan behoorlijke hap en bovendien zitten er in het pakket een flink aantal merken die niet bij de cultuur van het Roeselaarse familiebedrijf passen. Roularta moest dus op zoek naar een partner en vond die in De Persgroep. Beide bedrijven werken al jaren goed samen als aandeelhouders van Medialaan.

 

Roularta neemt het voortouw wat betreft de overname vooral om druktechnische redenen. Naast de titels zelf, wil Roularta ook de bijhorende drukorders binnenhalen. CEO Rik De Nolf (lees zijn interview in Trends hier) beseft dat de druk om een aantal Franse Roularta-titels af te stoten groter wordt wegens opstapelende verliezen en zo dreigen de drukpersen stil te vallen, iets waar Roularta fors in investeerde. Het binnenhalen van de Sanoma-titels zou dat rampscenario vermijden.

 

Roularta heeft vooral interesse in Libelle, dat met zusterblad Femmes d`Aujourd`hui een landelijke dekking garandeert. Hetzelfde geldt voor Feeling en Gael. Story, Flair en Humo zouden dan weer naar De Persgroep verhuizen. De Persgroep ziet met Humo vooral mogelijkheden in een samenwerking met De Morgen, dat hetzelfde jonge en stedelijke lezerspubliek bereikt.

 

Concurrentie van Mediahuis moeten Roularta en De Persgroep alvast niet vrezen, nu het bedrijf zijn zinnen heeft gezet op het Nederlandse NRC Media. Ook op internationaal vlak is er niet meteen een duidelijke kandidaat om de Sanoma-titels over te nemen.

 

Als geïnteresseerde kandidaten niet met voldoende geld over de brug komen, kan Sanoma uiteraard nog altijd beslissen zijn Belgische bladen in eigen handen te houden. Meer duidelijkheid wordt eind september verwacht wanneer alle kandidaten een bindend bod moeten uitbrengen.