Najaar 2019: Eén krijgt een nieuwe look, Thuis een nieuwe intro en Jeroen Meus een nieuwe keuken

FacebookTwitterLinkedIn

Vanaf september waait er een frisse wind door Eén, de VRT-zender die als marktleider op weekbasis bijna 4,2 miljoen kijkers kan boeien (meer dan 68% van de Vlamingen). De familiezender van de openbare omroep krijgt namelijk een nieuwe huisstijl en een nieuw paars-roze logo. Wat betreft de programma’s kunnen kijkers dit najaar een mix verwachten van vaste waarden en nieuwe gezichten. Netmanager Olivier Goris stelde de programmatie dinsdag voor in de nieuwe keuken van Jeroen Meus in Leuven.

Bestaande programma’s

Zoals ondertussen geweten is Dagelijkse Kost dit najaar in een vernieuwde keuken te volgen, maar ook Blokken steekt in een nieuw jasje en oude getrouwe soap Thuis mag het 25ste seizoen ingaan met een nieuwe generiek en introductiesong.

Het Huis van Eric Goens staat dit najaar opnieuw in Vlaanderen en ontvangt onder meer Theo Francken en Lynn Wesenbeek. In Het Gezin zullen de gezinsleden voortaan kunnen reflecteren op hun belevenissen, en Fatma Taspinar mag een nieuwe reeks van Mij Overkomt Het Niet inblikken. Daarin getuigen mensen over hoe het noodlot hun leven ondersteboven heeft gehaald.

Voorts komt er vanaf maandag 2 september een vervolg op Spoed 24/7, het vierde seizoen al, waarin 60 camera’s de spoeddienst van het UZ Leuven volgen. Later dit najaar volgt Appel d’Urgence, met de calltakers van 100/112 en 101 in de zones Luik en Namen, en Lieve Blancquaert blikt vanaf 2 september vijf afleveringen lang terug op haar vroegere reeksen Birth Day, Wedding Day en Last Days.

Voor dierenliefhebbers is er Animalitis, waarin Dieter Coppens Belgische dierenexperts volgt en de onverwoestbare liefde tussen mens en dier in beeld brengt.

In de zuiver informatieve sector blijven oudgedienden Pano (op woensdag) en Villa Politica (elke woensdag en donderdag) op post en neemt Kerlijne Everaet de presentatie van De Markt over van Sven Pichal (elke zaterdag vanaf 7 september).

Nieuwe non-fictieprogramma’s

Danira Boukhriss Terkessidis gaat vanaf 2 september de uitdaging aan om Lieven Van Gils op te volgen. In haar talkshow wordt elke weekdag (behalve vrijdag) ingezoomd op de actualiteit. “Een talkshow is de huiskamer van een zender en dus zeer bepalend voor de identiteit“, zegt Olivier Goris. “Met Danira zal het programma een ander gezicht en een andere toon krijgen. Ik heb haar en haar redactie zien groeien tijdens de try-outs.

Ook nieuw is Durf Te Vragen, vanaf 3 september op dinsdag met Siska Schoeters. Zij stelt vragen die we nooit zouden durven te stellen, zoals iemand met dwerggroei vragen of hij/zij kleren in een kinderwinkel koopt of een priester vragen of het celibaat niet beter afgeschaft wordt.

In de humoristische quiz Donderen In Keulen, op zondagavond met Sven De Leyer, moeten teams van Bekende en Onbekende Vlamingen inschatten hoe men elders in de wereld reageert op bepaalde situaties.

Later in het najaar presenteert Tom Waes nog Kamp Waes, een programma waarin 15 onbekende Vlamingen proeven uit de opleiding tot Special Forces moeten doorstaan.

Verder is er Merci voor de Muziek, waarin Bart Peeters een duo vormt met Nora Gharib (bekend van Patsers). Zij zullen Vlamingen verrassen, ingelijst met optredens van onder andere Natalia, Clouseau en Nicole & Hugo.

Nieuwe fictie

Maaike Cafmeyer speelt de hoofdrol in De Twaalf, het fictieve verhaal over een volksjury in een assisenproces. Cafmeyers personage is een schooldirectrice die beschuldigd wordt van een dubbele moord. Het scenario komt uit de koker van de scenaristen van Beau Séjour en naast Cafmeyer schitteren ook Josse De Pauw, Johan Heldenbergh, Titus De Voogdt en Lynn Van Royen.

Vanaf zondag 8 september is er Grenslanders, een coproductie met Avrotros/NPO. Koen De Bouw vertolkt daarin een psychiater die geconfronteerd wordt met misdaden tegen Afrikaanse kinderen in de Zeeuws-Vlaamse grensstreek.

Elke dinsdag vanaf 3 september is er de nieuwe serie Geub. Daarin probeert Philippe Geubels te overleven, terwijl zijn vrouw hem verlaat voor een 30 jaar oudere Nederlander.

Buitenlandse fictie blijft op vrijdag geprogrammeerd.

Bron: Belga.