Naar een innovatieve toekomst in reclame: een terugblik op het Forward Focus Symposium

FacebookTwitterLinkedIn

Op donderdag 17 oktober had MediaSpecs het genoegen om deel te nemen aan het evenement georganiseerd door CommPass, waar experts uit de reclamesector samenkwamen om hedendaagse kwesties te bespreken.

Marc Frederix (Raad voor Reclame) opende het evenement met een pleidooi voor een evenwichtige regulering van reclame. Hij benadrukte het belang van sociale verantwoordelijkheid in de sector en drong erop aan dat “reclame consumptie niet mag stigmatiseren”. Marc verwees naar cijfers waaruit blijkt dat 70% van de consumenten meer verantwoorde reclameboodschappen wil zien. Hij waarschuwde voor de schadelijke effecten van overregulering en stelde dat te strenge verboden de sector op lange termijn zouden kunnen schaden. Hij riep op tot proactieve samenwerking tussen de reclame-industrie, overheden en de samenleving om verantwoorde en duurzame communicatie te bevorderen.

“We moeten vermijden dat consumptie wordt gestigmatiseerd en in plaats daarvan misbruik bestrijden” – Marc Frederix

Petra De Roos (ACC) en Bart De Pauw (GroupM) namen vervolgens het woord om de cruciale rol van creativiteit in marketing te bespreken. Ze deelden gegevens die aantoonden dat creatieve reclamecampagnes de verkoop 11 keer meer kunnen doen stijgen dan minder creatieve campagnes. Ze moedigden marketeers aan om in hun visie te geloven en voor een consistente aanpak te kiezen ondanks de ‘dataparadox’. Ze erkenden dat een overdaad aan informatie het moeilijk kan maken om gegevens effectief te gebruiken, maar spoorden collega’s aan om ‘groot te denken’ en zich in te zetten voor gedurfde strategieën om de effectiviteit van campagnes te verbeteren.

“Creativiteit is een sleutelfactor in merkgroei” – Bart De Pauw

Jane Christian, van EssenceMediaCom UK, deelde vervolgens haar visie op het optimaliseren van reclame-investeringen. Ze presenteerde onderzoek waaruit blijkt dat 80% van de reclamebudgetten niet altijd goed gericht zijn, wat een directe impact heeft op de winstgevendheid. Jane pleitte voor een driedimensionale benadering: omvang van het effect, effectiviteit en tijdshorizon, waarbij ze benadrukte dat “de rigide scheiding tussen merkreclame en prestatiereclame niet overeenkomt met de werkelijkheid”. Ze onderstreepte het belang van een evenwicht tussen kosteneffectiviteit en efficiëntie en liet zien dat bepaalde kanalen, zoals lineaire televisie en sociale media, zowel onmiddellijke als langetermijnresultaten kunnen genereren.

Ter afsluiting van de reeks presentaties besprak Matthieu Vercruysse (Publicis Groupe) de impact van generatieve kunstmatige intelligentie op de creatieve sector. Hij benadrukte het feit dat 65% van de marketingprofessionals gelooft dat AI hun creatieve processen kan transformeren. Matthieu presenteerde het “McKinsey’s Three Horizons Model”, dat drie niveaus van AI-adoptie beschrijft: productiviteit, groei en innovatie. Hij ging ook in op de ethische bezwaren rond het gebruik van AI en zei dat “waakzaamheid essentieel is voor een eerlijke en inclusieve vertegenwoordiging”, terwijl hij opriep tot een verantwoord gebruik van deze technologieën.

“AI moet worden gezien als een hulpmiddel om menselijke creativiteit te vergroten in plaats van te vervangen” – Matthieu Vercruysse

Tijdens het evenement vond een debat plaats onder leiding van Karel Vinck (Finch Collective) om dieper in te gaan op het thema van het reclame-ecosysteem in België. Panelleden Luc Eeckhout (UBA), Hugues Rey (UMA/Havas), Bart Demeulenaere (VIA/Ads & Data), Natascha Chamuleau (Snapchat) en Sofie Geeroms (Nalantis) bespraken de uitdagingen die internationale concurrentie en digitale platformen met zich meebrengen. Ze benadrukten de nood aan dialoog tussen lokale en internationale spelers en merkten op dat globale KPI’s niet altijd aangepast zijn aan specifieke Belgische omstandigheden. “Adverteerders moeten bij hun beslissingen rekening houden met deze specifieke kenmerken als ze effectief willen zijn”, waren ze het erover eens.

Sprekers gingen ook in op de concurrentie met technologiereuzen, waarbij sommigen aanvoerden dat ze geld opstrijken zonder bij te dragen aan de lokale economie, terwijl anderen betoogden dat deze platformen kansen creëren voor makers en jobs stimuleren. Er was consensus over de noodzaak van een crossmediaal meetsysteem om de impact van reclamecampagnes beter te kunnen beoordelen.

“Eenvoud en transparantie zijn essentieel in een crossmediaal meetsysteem”Luc Eeckhout