Mogelijke wijziging van bedrijfsstructuur bij Franse media- en retailgroep Lagardère

FacebookTwitterLinkedIn

De Franse media- en retailgroep Lagardère heeft bevestigd dat het een transformatie naar een naamloze vennootschap bestudeert. Een bestuurlijke omwenteling die ertoe zou leiden dat Arnaud Lagardère de absolute controle over de van zijn vader geërfde groep zou verliezen. De groep is onder meer eigenaar van Hachette Livre en verschillende media waaronder Europe 1 en Paris Match.

Arnaud Lagardère is in gesprek om af te zien van het zogenaamde commanditaire bestuurssysteem, door zijn vader opgezet toen hij Lagardère in 1992 oprichtte, in ruil voor een financiële tegemoetkoming. De structuur gaf hem een ​​vetorecht over de meeste bedrijfskwesties, ondanks het feit dat hij slechts een belang van 7 procent heeft.

De overgang naar een meer traditioneel bestuur zou het resultaat zijn van een aandeelhoudersconflict dat enkele jaren geleden begon. Vincent Bolloré, eigenaar van mediabedrijf Vivendi, wist een ​​belang van 29 procent in Lagardère op te bouwen. Ook activist Joseph Oughourlia van Amber Capital is eigenaar van 20 procent. Om ze af te weren, tekende Lagardère een jaar geleden een deal met miljardair Bernard Arnault, die een belang van 25 procent verwierf. Dit zorgde echter voor een nog grotere machtsstrijd binnen de groep.

Volgens media als Le Point en Les Echos, staan de aandeelhouders van de groep – Arnaud Lagardère, Bernard Arnault (Groupe Arnault), Vincent Bolloré (Vivendi), Joseph Oughourlian (Amber Capital) – na enkele maanden onderhandelen toch op het punt ​​tot een akkoord te komen.

Onder invloed van de gezondheidscrisis breidde de Lagardère-groep haar verlies in 2020 uit tot 660 miljoen euro. De totale omzet stortte in de loop van het jaar met 38% in.

Meer informatie in ons Franstalig artikel.

Bron: Belga/AFP.