LN24 binnenkort beschikbaar op Auvio, maar RTBF-journalisten maken zich zorgen

FacebookTwitterLinkedIn

De Franstalige nieuwszender LN24 zal zich vanaf dit voorjaar aansluiten bij Auvio, het videoplatform van RTBF. Deze strategische keuze komt er nadat LN24 de toegankelijkheid en zichtbaarheid van zijn inhoud wou versterken via een open Franstalig platform, waarvan de kwaliteit van de inhoud overeenkomt met het DNA van de keten en het mogelijk is om alle doelgroepen aan te spreken. Alle inhoud krijgt het label ‘LN24’ op Auvio.

Joan Condijts, CEO en medeoprichter van LN24: “In iets meer dan een jaar tijd heeft LN24 zich in het Belgische medialandschap gepositioneerd als een toonaangevende bron van continue informatie. Steeds meer kijkers en internetgebruikers krijgen informatie via onze kanalen. Momenteel bereiken we 2,5 miljoen mensen per week. Om deze uitzonderlijke groei voort te zetten, leek het Auvio-platform, dat al verschillende lokale media samenbrengt, ons het meest geschikt om een steeds groter publiek te bereiken.”

Jean-Paul Philippot, CEO van RTBF: “We zijn tevreden LN24 te verwelkomen bij Auvio. Deze nieuwe samenwerking zal ons Franstalig aanbod verder verrijken met een lokale uitgever. Daarnaast sluit het aan bij de strategie van Auvio om het streamingplatform bij uitstek te zijn voor Walen en Brusselaars die toegang willen tot een gevarieerde, meervoudige content die directe toegang tot de wereld dichtbij huis of aan de andere kant van de planeet biedt. Dit doet niets af aan de redactionele onafhankelijkheid van elke partner, waarvan alle inhoud duidelijk zal worden geïdentificeerd.”

Een samenwerking die niet iedereen tevreden stelt

Hoewel de managers van de twee televisiezenders tevreden zijn over deze samenwerking, maakt de société des journalistes (SDJ) van RTBF zich zorgen over de komst van programma’s van LN24. “Een privézender die deel zal uitmaken van een platform dat beschikbaar wordt gesteld door de openbare omroep”, klinkt het volgens L’Echo in een intern rapport van de SDJ.

Deze samenwerking zou volgens journalisten van de openbare omroep “tot verwarring kunnen leiden tussen de informatie van de openbare omroep en die van de privézender”, maar het zou ook tot “contraproductieve concurrentie” tussen de twee redacties leiden, meldt L’Echo. De SDJ stelt ook dat dit zou lijken alsof het de redactionele verantwoordelijkheid van de openbare omroep zou zijn: “De RTBF zou inderdaad, in de ogen van het publiek, verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor nieuwsinhoud waarover zij geen beslissingsbevoegdheid heeft.”

Het doel van deze samenwerking is om het informatie-aanbod van Auvio te versterken en LN24 in staat te stellen een groter publiek te bereiken, aldus L’Echo.

De voorzitter van de RTBF-journalistenvereniging, Thi Diêm Quach, werd gecontacteerd door Belga, maar weigerde commentaar te geven.

Bron: LN24 / Belga.