Libelle houdt actie tegen kinderarmoede in Vlaanderen: grote kinderboeken-inzameling tijdens Boekenbeurs

FacebookTwitterLinkedIn
libelle logo

Dinsdag 17 oktober is het werelddag van verzet tegen armoede. In Vlaanderen leeft één kind op de acht in armoede en krijgt het niet genoeg kansen om zichzelf te ontwikkelen. Een schrijnend cijfer, vinden ze bij Libelle. Het Sanoma-merk roept heel Vlaanderen dan ook op om tijdens de Boekenbeurs massaal (gelezen) kinderboeken te schenken. Met de hulp van Kind en Gezin zullen al die boeken dan terechtkomen bij zoveel mogelijk kwetsbare gezinnen.

In Vlaanderen groeien vandaag meer dan 130.000 kinderen op in kansarmoede. Uit recente cijfers van Kind en Gezin blijkt zelfs dat dit aantal al meer dan tien jaar op rij toeneemt. Wat kan helpen om deze kinderen meer groeikansen te geven? Libelle vroeg de mening van jeugdpsychiater en voorzitter van het Kinderarmoedefonds Peter Adriaenssens. Zijn antwoord was duidelijk: hen laten lezen. “Door kinderen voor te lezen, breng je taal aan. En wie een bredere woordenschat heeft, kan zich beter uitdrukken, krijgt meer zelfvertrouwen én kracht om die vaak vicieuze cirkel van armoede te doorbreken”, aldus Adriaenssens.

De Libelle-redactie ging hiermee aan de slag en zocht naar een manier om zoveel mogelijk kinderen uit kwetsbare gezinnen aan het lezen te krijgen. Resultaat: een grote Kinderboekenactie, waarbij heel Vlaanderen wordt gemobiliseerd om gelezen kinderboeken (voor 0 tot 6 jaar) mee te brengen naar de Boekenbeurs in Antwerpen (of er ter plaatse eentje te kopen) en ze daar te deponeren in de reusachtige boekenkast op de Libelle-stand. Libelle zorgt er dan samen met Kind en Gezin, Netwerk tegen Armoede en Iedereen Leest voor dat de boeken bij de juiste gezinnen terechtkomen.

Praktisch

Wanneer? Van 29 oktober tot en met 5 november, en van 9 november tot en met 12 november.

Waar? Aan de Libelle-stand op de Boekenbeurs in Antwerp Expo.