Legt VRT NWS te veel nadruk op tekstberichten?

FacebookTwitterLinkedIn
VRT

Wilfried Vandaele (N-VA) ondervroeg mediaminster Sven Gatz (Open VLD) in het parlement over de brief die de krantenuitgevers afgelopen zomer naar de VRT stuurden. Daarin deden ze hun beklag over de nieuwe website VRT NWS, die Deredactie.be vervangt. De site zou te veel nadruk leggen op tekstberichten en daarmee de concurrentie aangaan met de online kranten, wat in strijd is met de beheersovereenkomst tussen de VRT en de Vlaamse regering.

Sven Gatz: “De VRT geeft toe dat de verhouding tussen tekst en video op dit moment nog niet correct is. Dat komt omdat VRT NU nog niet geïntegreerd is in de nieuwe website, maar ook omdat het personeel nog wordt opgeleid”.

Gatz nam wel aanstoot aan het interview met Brecht Decaestecker in De Morgen. De digitale hoofdredacteur van de VRT zei daarin het volgende: “Als hoofdredacteur heb je een uitvoerende rol en probeer je gewoon je job zo goed mogelijk te doen: de best mogelijke actualiteit brengen voor de Vlaming. Dan moet je je van de rest niet al te veel aantrekken. Ik zit niet in de directie en sluit geen beheersovereenkomsten”.

Sven Gatz: “De insinuatie dat de rest van het personeel maar zijn gang kan gaan is misplaatst. De wrevel tussen de openbare omroep en de private spelers loopt immers weer op. Ik wil dat deze onrust, die eigenlijk permanent woekert en die door dit punt weer tot kristallisatie komt, tegen het einde van het jaar van de baan is en dat er een nieuwe modus vivendi kan worden gevonden”.

Wilfried Vandaele wees er nog eens op dat zowel het parlement als de regering de openbare omroep uitdrukkelijk hebben gevraagd om het broze ecosysteem in de media niet te verstoren. Hij legt uit: “De VRT lacht met wat wij vragen. Wij steunen de openbare omroep en waarderen de personeelsleden, maar de VRT moet ophouden met telkens weer de grenzen op te zoeken van wat de beheersovereenkomst toelaat. Dat is geen goede zaak voor het medialandschap en ook niet voor de VRT zelf”.

Bron: Belga.