Le Soir is medeoprichter van LENA, een Europees netwerk van dagbladen

FacebookTwitterLinkedIn

Zeven grote kranten uit zes verschillende landen hebben de Leading European Newspaper Alliance (LENA) opgericht. Het doel is om hun journalistieke vaardigheden samen te bundelen en om kwaliteitsvolle journalistiek te promoten in Europa. De oprichters zijn Die Welt uit Duitsland, El País uit Spanje, La Repubblica uit Italië, Le Figaro uit Frankrijk, Le Soir uit België en Tages-Anzeiger en Tribune de Genève uit Zwitserland. De uitgevers van deze kranten hebben Javier Moreno (hoofdredacteur van El País tussen 2006 en 2014) aangewezen als eerste directeur van de alliantie.

 

LENA zal onder andere streven naar de versteviging van een pan-Europese publieke opinie, gezien de leden dezelfde waarde hechten aan kwaliteitsvolle journalistiek bij het structureren van open en democratische samenlevingen waarbij economische vooruitgang en sociale rechtvaardigheid centraal staan. De alliantie wil de leden ook verzekeren van een technologische, commerciële en redactionele voorsprong. Daarvoor zullen de juiste partners binnen elk domein geselecteerd worden.

 

Redactionele inhoud creëren en uitwisselen zal een van de hoofddoelen van de samenwerking zijn. Elke krant zal geselecteerde artikels beschikbaar stellen op een gemeenschappelijk platform. Daarenboven zullen interviews, hoofdartikels en opiniestukken ter beschikking gesteld worden voor de verschillende partners. De alliantie zal ook gezamenlijke digitale ontwikkelingen op zich nemen. Dankzij een uitwisselingsprogramma van personeel zullen journalisten en andere werknemers kunnen werken voor andere kranten van de alliantie.

 

Javier Moreno: “Deze alliantie zal helpen om onze kranten te doen heropleven door inhoud te bieden en door digitale en commerciële ontwikkelingen te creëren die anders onmogelijk zouden geweest zijn. Alles speelt in het voordeel van al onze lezers”.