Lancering van platform ter bestrijding van fake news in België en Luxemburg

FacebookTwitterLinkedIn

Het platform ter bestrijding van desinformatie in België en Luxemburg, EDMO Belux (European Digital Media Observatory), is op dinsdag 15 februari van start gegaan.

Het wordt gefinancierd door de Europese Unie en heeft samenwerkingen afgesloten met de tv- en radiozenders RTBF en RTL Luxembourg en met Agence France-Presse (AFP), die dagelijkse controles zullen uitvoeren. Het platform zal eveneens samenwerken met UCLouvain en de VUB.

EDMO Belux is beschikbaar in vijf talen (Frans, Nederlands, Luxemburgs, Engels en Duits). Op belux.edmo.eu zullen dagelijks factcheckings worden gepubliceerd, alsook academische studies en educatief materiaal over media. Het platform zal contacten onderhouden met andere media, leden van de burgermaatschappij en regeringen om het effect van desinformatiecampagnes te beperken.

EDMO Belux is een van de acht projecten die een Europese subsidie heeft gekregen voor het opzetten van multinationale clusters ter bestrijding van desinformatie. Een daarvan werd op 10 februari in Praag gelanceerd om de verspreiding van fake news in Centraal-Europa tegen te gaan, samen met lokale partners uit Tsjechië, Polen en Slowakije, en met AFP.

Bron: Belga.