Knack lanceert campagne ‘Het Klimaatalarm’ met manifest en podcastreeks

FacebookTwitterLinkedIn

Het nieuwsmagazine Knack plaatst met een nieuwe campagne het klimaatprobleem terug in het centrum van de belangstelling. Niet om paniek te zaaien, niet omdat Greta Thunberg het zegt, wel omdat het het belangrijkste vraagstuk van onze tijd vormt. Het Klimaatalarm van Knack is een tweeluik: een podcast en een manifest.

Alle abonnees van Knack krijgen gratis het manifest in boekvorm. Het Klimaatalarm – het manifest – is geschreven door Knackjournalist, bioloog en doctor in de wetenschappen Dirk Draulans, en door klimaatwetenschapper en UCL-professor Jean-Pascal Van Ypersele, gewezen ondervoorzitter van het Klimaatpanel van de Verenigde Naties (IPCC). Niet-abonnees kunnen het manifest kopen in de krantenwinkel of online downloaden.

‘De huidige vluchtelingencrisis zal peanuts zijn in vergelijking met de mensengolf die op ons zal afkomen als grote delen van de wereld onleefbaar worden. Niemand ontsnapt aan de opwarming, nergens’, waarschuwt Dirk Draulans in zijn bijdrage. ‘De havens van Antwerpen en Zeebrugge en de intensief bebouwde Belgische kust zullen het zwaarst getroffen worden’, bevestigt Van Ypersele in zijn verhaal met de titel ‘Waarom ik niet kan slapen’. Dat begint op de top van de Mont Blanc, met uitzicht op een gevaarlijk smeltende gletsjer, en levert een karrenvracht verontrustende cijfers. Maar de auteur blijft hoopvol: ‘Ik zeg dat we moeten luisteren naar de jongeren.’

De eerste aflevering van een nieuwe podcast is beschikbaar vanaf 16 september op alle downloadplatformen (Spotify, iTunes, …) en op knack.be. Het Klimaatalarm – de podcast – is een interviewreeks in acht afleveringen, opgenomen in de Raygun-studio’s. Francesca Vanthielen sprak voor Knack met vooraanstaande Belgische wetenschappers uit diverse sectoren over oorzaken en gevolgen van de opwarming van de aarde, en over de mogelijke oplossingen. Naast de auteurs van het manifest zijn dat politicoloog en directeur van het Europees Milieuagentschap Hans Bruyninckx, glacioloog Frank Pattyn (ULB), ecologisch econoom Brent Belys (UG), biologe Sara Vicca (UA), geograaf Gerard Govers (vice-rector KUL) en klimaatjournaliste Tine Hens.

Volgens Bert Bultinck, hoofdredacteur van Knack, is dit het juiste moment voor een journalistiek gedreven klimaatcampagne. ‘Is de opwarming van de aarde gestopt omdat onze jongeren niet meer spijbelen op donderdag? Smelt het poolijs minder snel omdat het coronavirus alle aandacht opeist? Of blijven we volhouden dat de hittegolf niets met het klimaat te maken heeft? Met het Klimaatalarm brengen Knack en Le Vif het belangrijkste vraagstuk van onze tijd terug in het centrum van de aandacht.’

Het Klimaatalarm van Knack wordt ondersteund met een mediacampagne bedacht in samenwerking met het agentschap Mutant.