Klacht tegen Google in Frankrijk wegens mogelijke schending van privacy van gebruikers

FacebookTwitterLinkedIn

In Frankrijk is er een klacht ingediend tegen Google wegens mogelijke schendingen van de Europese privacyregels bij advertenties. Google zou geen toestemming vragen van gebruikers voor het tonen van gepersonaliseerde advertenties op smartphones die draaien op het mobiele besturingssysteem Android.

De klacht bij de Franse toezichthouder CNIL (Commission Nationale de l’Informatique et des Libertés) komt van privacy-activist Max Schrems en zijn lobbygroep Noyb. Hij stelt dat Google de wet overtreedt door geen toestemming te vragen voor die reclame. De activist nam eerder ook al Apple op de korrel in een vergelijkbare zaak. Hij diende daarover klacht in bij de Duitse en Spaanse privacywaakhonden.

In Frankrijk ligt Apple ook onder vuur van een lobbygroep voor beginnende bedrijven en een groep investeerders. Ook zij vinden dat het technologieconcern de regels van de Europese Unie rond privacy schendt met het verzamelen van gebruikersgegevens. De CNIL is bezig die klacht te onderzoeken. Schrems voert ook al jaren een campagne tegen Facebook over regels rond privacy.

Bron: Belga.