Kinepolis wil zalen aan particulieren verhuren en Netflix-films vertonen

FacebookTwitterLinkedIn

Eens de cinema’s weer de deuren mogen openen in België, wil Kinepolis bioscoopzalen verhuren aan groepen. Dat zei CEO Eddy Duquenne bij de toelichting van de jaarresultaten van het bedrijf. Ook wil Kinepolis content van streamingplatformen vertonen.

Het idee van de ‘privécinema’s’ komt uit de Verenigde Staten overgewaaid en Kinepolis startte er ook al mee in Luxemburg, waar de drie bioscopen van de keten al opnieuw open zijn. Duquenne noemt het een “overgangproduct” naar het nieuwe normaal en “iets dat we sympathiek vinden”. Veel bezoekers verwacht de topman er niet mee te lokken. Door het energieverbruik van onder meer de projectoren en de verwarming, en de schoonmaakkosten is het zelfs helemaal niet rendabel.

Hetzelfde geldt voor de drive-invertoningen die Kinepolis vorig jaar al in het leven riep en ook dit jaar weer van plan is om te organiseren. “Ook daarmee gaan we onze omzet niet halen”, aldus Duquenne. “Onze instelling is om na de lockdowns meteen te heropenen als we kunnen, zelfs met een te zwakke bezetting, ook als het goedkoper is om ze dicht te houden. We willen er zijn voor de klanten en ze de kans geven om te komen.”

Daarnaast kondigde de topman aan dat Kinepolis films van streamingplatformen wil vertonen, ook in België. In Luxemburg en Spanje bereikte de groep zelfs al overeenkomsten om dat te doen. Kinepolis wendt zich tot streamingplatformen, omdat de traditionele filmstudio’s hoge prijzen blijven aanrekenen – zowat de helft van de ticketprijs die de klant betaalt -, terwijl de exclusiviteit voor de bioscopen onder druk van video on demand almaar korter wordt. “Als we die exclusiviteit verliezen, dan is de waarde van wat we verkrijgen veel minder. Als we maar drie weken exclusiviteit krijgen, dan betalen wij niet hetzelfde bedrag. En de streamingplatformen begrijpen dat.”

Volgens de Kinepolis-topman zullen klanten ook bereid zijn om Netflix-films te bekijken in de bioscoop. “Ze hebben fantastische content die gemaakt is om bekeken te worden op het grote scherm. Een film bekijken in een cinemazaal is een aparte beleving die nog een dimensie toevoegt.”

Bron: Belga.