Seen from Space: FM in ballotage in Vlaanderen

FacebookTwitterLinkedIn

Volgens De Tijd van 25 januari zullen de nieuwe toewijzingen van FM-radiofrequenties in Vlaanderen wellicht begin februari 2022 bekendgemaakt geworden en van kracht worden vanaf 2023. FM? Ja inderdaad, volgens de laatste berichten (2021) is deze “oude” analoge technologie in het noorden van het land nog steeds goed voor 56% van de radioconsumptie thuis en 65% in de auto. Volgens De Tijd is de vraag vooral of een illustere onbekende challenger – Studio 100 – zal kunnen overtuigen in een wereld waar de plaatsen – lees frequenties – schaars en zeer gegeerd zijn.

Er zijn drie licenties voor vier kandidaten. Deze potentiële omwenteling zou uiteraard gevolgen kunnen hebben voor een van de bestaande particuliere spelers, want het gaat hier niet om de frequenties van de VRT, waarvoor niets zal veranderen. Laten we even een drievoudig overzicht geven van welke partijen een rol spelen, door ze te groeperen per uitgever, dus op basis van een veeleer politieke dan wel reclamevisie.

Het eerste overzicht betreft het gewicht van elk van de omroepen – en vervolgens van elk van de groepen – in de streamingcijfers, zoals die door Neuromedia voor rekening van het CIM worden bestudeerd, gemiddeld voor het hele jaar 2021. De tweede visie is traditioneler, met de bereikaandelen van de verschillende stations in drie enquêteronden die het gehele jaar 2021 of een deel daarvan bestrijken. Het laatste beeld van radio in Vlaanderen is dat van de reclamebestedingen, zoals blijkt uit het GfK-monitoringinstrument voor heel 2021. Zoals je kunt zien, variëren de perimeters naargelang de bronnen. Zij kunnen beperkter zijn (9 nationale radiostations) gezien door de reclamebril of veel ruimer bij de bereikmonitoring: hier nemen in totaal 29 geïdentificeerde radiostations 92% van de luistertijd voor hun rekening, terwijl er nog een reeks “andere” stations overblijft die het beeld vervolledigen (wij hebben de grafiek uiteraard samengevat).

Toch zijn de drie visies duidelijk en bevestigen ze de diagnose van de Vlaamse mediaregulator: wat de individuele radiostations betreft, is het radiolandschap in het noorden van het land zeer divers. Maar als we de klassieke concentratiecriteria toepassen op de groepen, VRT, DPG, Mediahuis, enz. vinden wij zeer hoge integratieniveaus. De nabije toekomst zal uitwijzen of deze concentratie zal aanhouden.

Redactie: MM.