Seen from Space: Vijf uur videocontent en amper 19 minuten reclame

FacebookTwitterLinkedIn

Het is ondertussen een traditie: Thinkbox, het Britse consortium voor de promotie van commerciële televisie, heeft zijn schattingen voor het totale videoverbruik voor het jaar 2020 vrijgegeven. Daarmee zet het een traditie voort die teruggaat tot ten minste 2016. De analyse verzamelt veel bronnen, waaronder zelfs PornHub, dus ook de tijd die besteed wordt aan XXX-video wordt meegerekend.

Met de lockdown wijst Thinkbox op een substantieel toegenomen duur van videoconsumptie in 2020: gemiddeld +40 minuten per dag. Een van de kanalen die bijdragen aan deze groei is nieuwkomer Tik Tok. Als het gaat om videoconsumptie, blijft het aandeel van Facebook erg bescheiden. Het meest geconsumeerde online videoplatform was en blijft zeker YouTube, het tweede belangrijke kanaal, met maar liefst 25% van de consumptietijd bij de 16-34-jarigen (praktisch het dubbele van die van de Engelse bevolking in het algemeen). SVOD, dus Netflix, Amazon Prime en anderen, staat op de derde plaats qua verbruik. Maar ongeacht het publiek is de nummer een nog steeds klassieke televisie, zowel live (hoofdkijkmodus), als uitgesteld of vertraagd of via een catch-up platform.

Naast de inhoudelijke consumptie analyseert Thinkbox ook het reclameverbruik; dat wordt gemeten in absolute tijd en in aandeel. En dan gaan we van 5 uur en 16 minuten per dag (totale video voor de hele bevolking) naar 19 minuten reclameconsumptie. Ook bij de 16-34-jarigen is er een enorm verschil: 4 uur 54 minuten per dag voor inhoud en slechts 12 en 30 minuten voor reclame. Dat heeft alles te maken met ‘ad free’ SVOD, maar ook met YouTube: het videoplatform van Google vertegenwoordigt 13% van de totale videokijktijd, maar minder dan 6% van de reclameconsumptie. Bij de doelgroep jonger dan 35 is de situatie vergelijkbaar: 25% van de totale kijktijd, maar minder dan 16% van de reclameconsumptie. Dat is het gevolg van het gebrek aan monetisering van bepaalde content, doordat ad skipping mogelijk is na 5 seconden of het gebruik van adblockers.

Kortom, of het nu bij de algemene bevolking is of bij de jongeren, televisie neemt het grootste deel van de reclame voor zijn rekening: 91% (16 jaar en ouder) en 77% voor 16-34-jarigen. Jammer dat we in België niet over dezelfde bronnen beschikken, want zo’n analyse van ons land zou fascinerend zijn. We mogen er echter van uitgaan dat de resultaten niet zo sterk zouden verschillen van de Britse bevindingen.

Redactie: MM.