Seen from Space: Het onderscheid tussen waar en onwaar online verschilt naargelang het platform

FacebookTwitterLinkedIn

Elk jaar wijdt het Digital News Report (DNR) een grote reeks vragen aan het vertrouwen dat respondenten hebben in de media, inclusief online platforms.

Nu Twitter/X in de Verenigde Staten juridische stappen onderneemt tegen wat zijn management omschrijft als een illegale ‘advertentieboycot’, kunnen we misschien eens kijken naar wat het DNR ons vertelt over het vertrouwen in X en een aantal van zijn concurrenten, van wie sommige trouwens ook betrokken zijn bij juridische procedures.

In het onderzoek werd aan zo’n 2.050 respondenten gevraagd in hoeverre ze het makkelijk – of juist niet – vonden om een onderscheid te maken tussen wat volgens hen betrouwbaar is in de inhoud van acht platforms, voornamelijk sociale netwerken.

Als het gaat om de moeilijkheid om een onderscheid te maken tussen wat betrouwbaar is en wat niet, staat X niet op de slechtste plaats. Zowel bij de Frans- als Nederlandstalige respondenten valt die twijfelachtige eer te beurt aan TikTok. X staat op plek twee, gevolgd door Facebook en Instagram.

De prijs voor de gemakkelijkst te interpreteren platformen gaat naar twee nogal atypische apps: de zeer populaire zoekmachine van Google en instant messaging WhatsApp. Voor eerstgenoemde is het waarschijnlijk de keuze tussen verschillende links die vertrouwen wekt, terwijl voor de tweede de redenen minder duidelijk lijken.

Er zijn een paar verschillen tussen de twee taalgebieden. Sommige zijn klein, zoals de beoordeling van YouTube en LinkedIn. Maar andere zijn significanter. Zo is aan de balans tussen respondenten die het gemakkelijk vinden om onderscheid te maken tussen wat betrouwbaar is en wat niet, duidelijk negatief bij de Nederlandstalige gebruikers van TikTok en X.

Aan de andere kant denkt maar liefst 39% van de Franstalige TikTok-gebruikers dat het min of meer gemakkelijk is om te zien wat waar is versus 36% die het tegenovergestelde denkt, een licht positief saldo van 3%. Dit staat tegenover een negatief saldo van 13% voor TikTok aan Nederlandstalige kant (29% vond het ‘gemakkelijk’ of ‘zeer gemakkelijk’ een onderscheid te maken, versus 43% die het min of meer het tegenovergestelde vond).

Wat X betreft, is de balans aan beide kanten van de taalkloof negatief, hoewel Nederlandstaligen iets kritischer zijn. De balans hangt ook samen met het aantal aangegeven gebruikers, zoals blijkt uit de vrij hoge scores voor Google en WhatsApp, om er maar twee te noemen.

Kortom, hoe gemakkelijk het is om waar van onwaar te onderscheiden, hangt volgens de DNR-respondenten af van het platform en in sommige gevallen van de taal van de gebruiker.

https://www.space.be/img/upload/ce6ceb39d986544c1125c0e61fdf8c63.jpeg

Redactie: MM.