Seen from Space: Herstellende mobiliteit in beeld

FacebookTwitterLinkedIn

Tijdens de lockdown konden we ervaren dat het ‘open data principe’ nog heel relatief was inzake mobiliteit. Het was moeilijk om verse en granulaire gegevens te vinden die de drastische evolutie van de verplaatsingen tijdens de lockdown in België weerspiegelden. Hier en daar doken een aantal oplossingen op, echter geen daarvan was echt bevredigend maar het was beter dan niets.

Een van die bronnen zijn de ‘Community Mobility Reports’ van Google. Die worden opgesteld door de trajecten van al wie de ‘lokalisatiefunctie’ op zijn smartphone geactiveerd heeft, anoniem samen te voegen. Die verplaatsingen worden gekruist met een plaats typologie, diegene die aan de basis ligt van Google Maps. Dat levert variaties per verplaatsingstype op, opgesteld ten opzichte van een baseline, berekend voor de eerste weken van 2020.

We hebben die dagelijkse schommelingen samengevoegd per week. Daaruit blijkt een sterke toename van het aantal korte verplaatsingen, in de onmiddellijke buurt van de woning. Die trend verdwijnt nu stilaan weer en we keren geleidelijk terug naar een normale toestand. De rubriek ‘Grocery & pharmacy’ verraadt de hamsterwoede van voor de lockdown, gevolgd door een drastische daling van de ‘shopping trips’, maar ook die normaliseren de laatste weken. Ook het aantal vrijetijdsverplaatsingen daalde drastisch (tot -80%), maar piekt nu opnieuw met de heropening van cafés, restaurants en culturele plaatsen. Openlucht doet zijn voordeel met de versoepeling van de maatregelen en het mooie weer (de referentiebasis werd tijdens de winter berekend). Na een duidelijke knik groeien de curves met betrekking tot het openbaar vervoer en de professionele verplaatsingen stilaan opnieuw, maar door homeworking en social distancing zijn dat de twee terreinen waar de situatie nog het minst genormaliseerd is.

Uiteraard kunnen deze gegevens in vraag worden gesteld: hun representativiteit, hun classificatie, het ontbreken van volumetrie,… er zijn nogal wat mankementen mogelijk met deze Google-gegevens. Maar ze geven wel een geloofwaardig beeld van de Belgische mobiliteit zoals die zich herstelt na de coronacrisis. Iets waar alle OOH-spelers alleen maar blij kunnen om zijn.

Redactie: MM.