Het is niet verwonderlijk dat het EK voetbal lineaire, live televisie doet opleven. Voetbal levert de zenders die het uitzenden altijd mooie CIM-bereikcijfers op. Dit jaar zal dat nog meer het geval zijn, aangezien de meting van het televisiepubliek deze keer veel minder te lijden heeft onder de concurrentie van grote schermen buitenshuis. Die zijn deze keer immers verboden vanwege corona.
Resultaat: we kijken meer thuis, wat goed is voor de CIM-cijfers die out-of-home consumptie niet meerekenen. Natuurlijk konden we ons sowieso aan vuurwerk verwachten. En zo geschiedde. Drie keer op rij bereikten de wedstrijden van onze nationale ploeg meer dan 3 miljoen kijkers gedurende de ongeveer anderhalf uur dat de wedstrijd duurde (met een bereikaandeel van ongeveer 80%, een natte droom van alle televisiemakers).
Was dit succes voorspelbaar? In het algemeen duidelijk wel. Maar was het mogelijk om de kijkcijfers van de individuele wedstrijden tijdens de eerste fase van het EK in te schatten? We hebben het experiment geprobeerd en het werkte best goed! We hebben inderdaad een voorspellend model ontwikkeld op basis van drie variabelen: de eerste is de cumulatieve rangschikking van de tegenstanders tijdens elke wedstrijd (gegevens die gewoon online te vinden zijn op de FIFA-website). De scores van de teams in de voorbereidingsfase lopen uiteen van 1783,38 (België, bovenaan deze ranglijst) tot minimaal 1374,73 (Noord-Macedonië). De twee andere variabelen die we hanteerden waren enerzijds het tijdstip van de uitzending van de wedstrijd (de kans op hoge kijkcijfers is groter om 21u dan om 18u en anderzijds de vraag of het een wedstrijd met de Belgen is of niet).
De combinatie van deze drie variabelen bleek uitstekend om de kijkcijfers van bijna alle wedstrijden te voorspellen: van de 3 miljoen kijkers voor de wedstrijden van de Belgen tot pakweg de 880.000 “eye balls” voor Portugal-Duitsland (19 juni om 18.00 uur) of de meer dan 480.000 kijkers voor Polen-Slowakije (14 juni om 18.00 uur). Grote misser voor Rusland-Denemarken daarentegen: een verwachte rating van meer dan een miljoen, maar een effectief publiek van 11.259 kijkers. Een simpel model kon moeilijk voorzien dat deze wedstrijd een hopeloos geval was: hij werd alleen uitgezonden op Tipik (niet op de VRT) en vond het plaats op hetzelfde tijdstip als de Belgische overwinning op Finland, op 21 juni om 21.00 uur. Die trok meer dan 3,6 miljoen kijkers. Uiteraard is het altijd makkelijk de wedstrijd over te doen als hij achter de rug is, maar het model toont wel aan dat bepaald kijkgedrag een vrij eenvoudig vast te stellen logica volgt.