Seen from Space: De voortaan vele facetten van videoconsumptie

FacebookTwitterLinkedIn

RTL Belgium publiceerde een update van zijn Video Observer. De field werd uitgevoerd in mei 2023 bij 2.300 Franstalige respondenten en deze derde editie wordt meer dan ooit gekenmerkt door diversiteit. Net als voorheen biedt de analyse een brede kijk op videoconsumptie, ongeacht het scherm (traditionele tv, smartphone, tablet, pc) en ongeacht het kanaal (televisie, internet, dvd en zelfs bioscoop).

Ze bevestigt dat de totale videoconsumptie hoog blijft: meer dan drie uur per dag. Vergeleken met eerdere edities valt de groei in ‘à la carte’-consumptie op: we hebben het hier over SVOD (Netflix, Amazon Prime, Disney+), replay platformen (RTBF Auvio, RTL Play) of gewoon uitgesteld kijken.

Videoconsumptie emancipeert zich van tijdslots: live televisie is nu goed voor 40% van de totale kijktijd, vergeleken met 50% in 2018. Lokale audiovisuele spelers blijven in de meerderheid met 58% van het huidige totaal, als we rekening houden met Time Shift Viewing (TSV in onze grafiek) en Broadcaster Video on Demand (BVOD) platforms.

De concurrentie in deze videowereld is veelzijdig: wat het BARB-instituut (het CIM in het Verenigd Koninkrijk) “video sharing” noemt, omvat YouTube, maar ook videocontent op sociale media. Al deze oplossingen zijn momenteel goed voor 18% van de videoconsumptietijd.

De betrokken rechthebbenden zullen ook blij zijn om te zien dat de kijktijd van gedownloade series en films – een eufemisme voor illegaal gekopieerde content, althans gedeeltelijk – is gedaald ten opzichte van eerdere edities.

Met de gegevens van 2023 kan RTL ook een zeer nauwkeurige uitsplitsing van het gedrag geven, inclusief details per televisiezender (RTL-TVI vs La Une bijvoorbeeld) of per platform (Netflix vs Amazon Prime of Facebook vs TikTok). Eenmaal geaggregeerd geven deze resultaten een dwarsdoorsnede per ‘mediamerk’.

In deze nieuwe orde van lineaire en niet-lineaire video bezet YouTube de derde plaats aan Franstalige zijde en Netflix de vijfde. De twee eerste plaatsen op het podium vallen te beurt aan lokale spelers, RTL en de RTBF, nek aan nek.

https://www.space.be/img/upload/ad9c7fb12e233259f84d3440be69b656.jpeg

Redactie: MM.