Meer dan vier op de tien Europeanen (44%) vinden dat hun nationale media geen betrouwbare informatie verspreiden. In België gaat het om 35 procent van de bevolking, zo leert het onderzoek ‘mediapluralisme en democratie’ van de Europese Commissie.
Slechts een kleine meerderheid (53%) van de Europeanen gelooft dus in de betrouwbaarheid van de nationale media, in België is dat 64 procent. In de Scandinavische landen is er meer vertrouwen, met 88 procent in Finland en 77 procent in Denemarken en Zweden. Andersom in Zuid-Europa: 73 procent van de Grieken vindt de informatie in de pers niet betrouwbaar, in Spanje is dat 59 procent. Opvallend is de hoge score in Frankrijk: 63 procent gelooft er niet dat de pers betrouwenswaardige info verspreidt.
Voorts stelt 51 procent van de Belgen dat de informatie in de media niet vrij is van commerciële en politieke druk, 47 procent denkt van wel. De meeste scepsis is er in Griekenland, waar 87 procent vindt dat er politieke en commerciële druk is op de informatie. Over heel de EU stelt 57 procent dat die druk er wel is. En dan geeft 54 procent van de bevraagde Belgen aan dat de openbare omroepen politieke druk ondervinden. In heel Europa is dat 60 procent.
71 procent van de Belgen vindt dat hun media gevarieerde inzichten en meningen weergeven. Ook vindt 76 procent van de Belgen dat de radio een betrouwbaar medium is. De radio is zo het betrouwbaarste medium en wint nipt het pleit van televisie (73%) en kranten (71%). 64 procent van de bevraagden vindt de sociale media niet betrouwbaar.
Onderzoeksinstituut TNS Opinion bevroeg bijna 28.000 burgers bij hun thuis, onder wie 1.000 Belgen. Het onderzoek werd afgenomen eind september en begin oktober.
Bron: Belga.