AP Hogeschool: Vlaming bekijkt en deelt dubbel zoveel video online

FacebookTwitterLinkedIn

Maar liefst 9 op 10 Vlamingen surft op het internet via tablet of smartphone. Dat is bijna dubbel zoveel als in 2013. De grootste groei kent echter het kijken en delen van online video’s. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van AP Hogeschool Antwerpen. Ook bedrijven delen heel wat video’s met hun medewerkers. De huidige coronacrisis heeft die trend alleen maar versneld.

Online media zijn meer dan ooit het nieuwe normaal. 9 op 10 Vlamingen surft op het internet via een tablet of smartphone, koopt online en maakt actief gebruik van sociale media. Maar vooral het bekijken én delen van online video kende de afgelopen jaren een ongeziene groei. In samenwerking met VBO en iVOX vergeleken onderzoekers van AP Hogeschool Antwerpen de resultaten van nieuw onderzoek (april 2020) met resultaten van een gelijkaardige iVOX – onderzoek uit 2013.

Anno 2020 consumeert zowat iedereen online media”, aldus AP-onderzoeker Ilse Van Looveren. “Vooral op het gebied van online video kijken zette de Vlaming een reuzesprong. In 2013 bekeek slechts 4 op 10 Vlamingen video online. In 2020 doet niet minder dan 8 op 10 dat. Bijna de helft van de Vlamingen deelt ook video’s, dat was vroeger zo goed als niet het geval. Video streamen op vaste en vooral ook mobiele apparaten is dan ook steeds eenvoudiger en toegankelijker geworden.

Coronacrisis = meer video op het werk

Het is niet verwonderlijk dat ook bedrijven mee op de kar springen. 70% van de werkende ondervraagden meldt dat hun werkgever steeds meer corporate video’s maakt. De huidige coronacrisis heeft die trend in heel wat organisaties nog versneld. Bij ongeveer de helft stelde de werkgever meer videomateriaal ter beschikking als gevolg van de coronacrisis. Daarnaast zijn 4 op 10 werknemers door deze crisis genoodzaakt om meer video van de werkgever te bekijken.

Prijs beste corporate video

Laatstejaarsstudenten Communicatiemanagement van AP Hogeschool zetten elk jaar de beste corporate video’s in de kijker tijdens een nationaal netwerkevenement. De 21e editie belooft memorabel te worden: de Video Experience Day zal door de coronacrisis dit jaar een televisiespecial worden op Kanaal Z / Canal Z (dinsdag 9 juni om 18 uur). Deze tv-special is het resultaat van een logistiek huzarenstukje dat de organiserende studenten de voorbije weken hebben neergezet en waarvoor ze op nauwelijks 7 draaidagen het halve land hebben doorkruist.