IPM stelt voor om L’Avenir over te kopen zonder collectief ontslag

FacebookTwitterLinkedIn

Nadat de directie van L’Avenir aankondigde dat ze 60 voltijdse werknemers wil ontslaan, stelt IPM aan Nethys voor om L’Avenir over te kopen. Het is mogelijk om de regionale krant over te kopen zonder tot een collectief ontslag over te gaan, zegt IPM-topman François le Hodey in een interview met La Libre Belgique en La Dernière Heure.

Ik zeg aan L’Avenir dat er een plan B is. Door IPM (uitgever van onder andere La Libre Belgique en La Dernière Heure) en L’Avenir samen te voegen, zouden we zo’n positieve synergieën creëren, dat we zouden kunnen vermijden om tot de procedure-Renault over te gaan. Als we de krant mogen overkopen, stoppen we de procedure-Renault“, aldus le Hodey in de kranten.

De directie heeft ook beslist om L’Avenir voortaan in Nijvel te laten drukken door de groep Rossel. Dat is volgens de IPM-topman geen goed idee. Hij vreest dat de krant door Rossel opgeslokt zal worden. Volgens le Hodey zijn IPM en L’Avenir complementair, aangezien IPM – in tegenstelling tot Rossel met Sudpresse – geen regionale titel heeft. “Door onze krachten te bundelen, zouden we nog meer concurrentiemogelijkheden kunnen geven aan L’Avenir, met name op het internet“, aldus de topman.

De voorzitter van de redactieraad van Editions de l’Avenir, Emmanuel Wilputte, zegt open te staan voor het voorstel van le Hodey. “Dit is het bewijs dat er talrijke mogelijkheden zijn voor de reorganisatie van de Belgische pers“, zegt Wilputte. Wel roept hij op om niet overhaast te werk te gaan en alle pistes in alle sereniteit te analyseren.

Men moet analyseren wat doenbaar is en met wie“, zegt hij. “Wat het ook wordt, het zal gaan om een politieke keuze door de publieke aandeelhouder. We hopen ook dat Nethys zal deelnemen aan de denkoefening.”

De redactieraadvoorzitter spreekt nog van een “belangrijk momentum” voor de pers. “Het gaat om de diversiteit in de media. Er moet een doordachte oplossing komen, met de globale uitdagingen van de Franstalige pers in het achterhoofd“, zegt hij.

Op 8 november vindt in de economische commissie van het Waals Parlement een debat plaats over de toekomst van L’Avenir.

Bron: Belga.