Google omzeilt de wet op het auteursrecht in Frankrijk, aldus de uitgevers

FacebookTwitterLinkedIn

In maart werd een nieuwe Europese richtlijn gestemd in verband met het auteursrecht. Deze richtlijn moet binnen de  2 jaar toegepast worden in de lidstaten. Onder de nieuwe wetgeving mogen nieuwsuitgevers geld vragen voor de online publicatie van nieuwsstukken. Franse uitgevers hoopten dan ook meer geld te krijgen van Google, maar de mediareus heeft echter laten weten dat het niet van plan is om uitgevers te betalen voor het tonen van content.

Volgens de Alliance de la Presse d’Information Générale is deze beslissing een echte omzeiling van de Franse wet én van de Europese richtlijn. “Het toont Google’s intentie aan om de regels te negeren en misbruik te maken van zijn dominante positie om zijn eigen wet op te leggen”, klinkt het. In België is de wet in verband met het auteursrecht nog niet gestemd en kan Google nog niet aankondigen of dezelfde beslissing zal worden toegepast.

Google van zijn kant zegt dat het alleen al in Europa meer dan 8 miljard hits per maand genereert op de websites van nieuwsuitgevers. Hiermee kunnen uitgevers een nieuw publiek aantrekken en hun omzet verhogen. Richard Gingras, vice-president van Google News, stelt dat Google al grote ondersteuning biedt voor de keuze en diversiteit van informatie.