Geen vierde landelijk commercieel net op de FM-band

FacebookTwitterLinkedIn

Er zal naast Qmusic, JOE en Nostalgie geen vierde commerciële zender op de FM-band worden toegelaten. Dat heeft de Vlaamse regering beslist. In de toekomstplannen van mediaminister Sven Gatz (Open Vld) worden de radio-omroepen aangespoord de stap van analoog naar digitaal te zetten. Er komt ook een nieuwe categorie van radiozenders: de netwerkzenders.

 

Minister van Media Sven Gatz had de krijtlijnen van zijn radioplannen eerder al aangekondigd. Hij trekt duidelijk de digitale kaart. Na de digitalisering van het televisielandschap is nu het radiolandschap aan de beurt. De overstap moet de geluidskwaliteit bevorderen, want digitale radio (DAB+) is niet storingsgevoelig zoals FM.

 

Momenteel zijn enkel de zenders van de openbare omroep en enkele commerciële zenders digitaal te beluisteren. Bedoeling is dat over enkele jaren alle landelijke radiozenders enkel nog digitaal te beluisteren zullen zijn. Wanneer de analoge ‘switch off’ precies zal gebeuren, zal in het najaar in overleg met de sector bepaald worden. Eerder was sprake van 2022-2023.

 

In Vlaanderen krijgen de drie landelijke private radio’s (Nostalgie, JOE en Qmusic) – die nu nog niet digitaal uitzenden – in afwachting van die ‘switch off’ een verlenging van hun FM-vergunning met vier jaar. Een vierde landelijk commercieel station – iets waar SBS Belgium, de eigenaar van VIER en VIJF op aasde – komt er niet. Volgens mediaminister Gatz heeft onderzoek uitgewezen dat zo’n vierde station “technisch niet haalbaar is zonder de ontvangst van bestaande zenders ernstig te verstoren”.

 

Voor de lokale radio’s komt er wel een nieuwe erkenningsronde. Zij blijven op de FM-band. Maar de frequenties van de lokale zenders zullen wel in frequentiepakketjes gebundeld worden. Dat moet een bredere dekking en een groter bereik opleveren. Hun vergunning behoudt de normale duur van negen jaar.

 

Verder moet er een einde komen aan het fenomeen van de ketenradio’s, radio’s die gegroeid zijn door het opkopen van lokale frequenties. Gatz voert een nieuwe categorie in: de netwerkradio’s. Het gaat om commerciële stations die zullen starten op de FM-band en die “door meer dan de helft van de luisteraars in Vlaanderen ontvangen kunnen worden”. Bedoeling is dat ook die stations evolueren naar DAB+ en kunnen evolueren naar een landelijk net.

 

Bron: Belga.