Gatz steunt digitaal platform voor freelancers in de journalistiek

FacebookTwitterLinkedIn
Sven Gatz

Vlaams Minister van Media Sven Gatz maakt bijna 200.000 euro vrij voor de ondersteuning van vier innoverende mediaprojecten. Eén daarvan is de oprichting van een mediumneutraal en digitaal platform waar freelancers hun verhalen kunnen pitchen.

Eind augustus lanceerde het departement Cultuur, Jeugd, Sport en Media (CJSM) een projectoproep voor vernieuwende nieuwsmedia-initiatieven. Sven Gatz: “De oproep was erop gericht steun te verlenen aan initiatieven die gaan voor duurzame, toekomstgerichte digitale vernieuwing en die niet alleen de sector, maar ook het publiek ten goede komen”.

In totaal werden 24 projecten ingediend, waarvan er 18 ontvankelijk waren. Een jury maakte een beoordeling en finaal krijgen vier projecten steun.

Het gaat om de ontwikkeling van een interactief visueel platform bij Wereldmediahuis (de uitgever van MO* ontvangt 36.000 euro), een project rond participatieve journalistiek en digitale storytelling van Kerknet 2.0 (50.000 euro) en een innoverend project bij De Werktitel / Apache (48.688 euro).

Tot slot gaat er ook 50.000 euro naar de plannen van de Vlaamse Vereniging van Journalisten voor de oprichting van een digitaal platform waarop freelancers hun verhalen kunnen pitchen. Een gelijkaardig platform bestaat al in Nederland onder de naam Verhalenmarkt. Minister Gatz: “Dit project komt zowel de journalisten als de uitgevers ten goede en kan zorgen voor een grotere afzetmarkt voor freelancers. Het project wil zich als mediumneutraal profileren, als facilitator voor zelfstandige journalisten en hun potentiële klanten”.

Bron: Belga.