Febiac en Norkring willen dat Vlaamse overheid snel datum bepaalt voor afschakeling FM

FacebookTwitterLinkedIn

Automobielorganisatie Febiac en netwerkoperator Norkring pleiten ervoor dat de Vlaamse overheid snel een datum bepaalt voor de afschakeling van radiozenders van de FM-band. Dat is gebleken tijdens een debat dat de Vlaamse Regulator voor de Media (VRM) maandag in Leuven organiseerde over DAB+, het netwerk van digitale zendfrequenties waarop de Vlaamse overheid momenteel volop inzet.

Vlaams mediaminister Sven Gatz verwees in zijn antwoord naar de decretale bepaling “dat een omschakeling pas mogelijk is bij het bereiken van 50 procent digitaal luisteren”. Onder digitaal luisteren verstaat men niet alleen DAB+, maar ook luisteren via internet, streamingdiensten of digitale televisie. “Pas wanneer dat percentage wordt bereikt, zal de Vlaamse regering een datum prikken voor de effectieve digitale switch-over voor de landelijke radio-omroeporganisaties.” Volgende week, tijdens ‘De Week van de Digitale Radio’, zullen de eerste resultaten van het onderzoek naar digitaal luisteren in Vlaanderen worden bekendgemaakt.

Het digitaal frequentieplan van de Vlaamse regering bevat voor DAB+ vier frequentieblokken. Twee hebben een landelijke dekking, waarvan de ene ingenomen is door de VRT en de andere door Qmusic, Joe en Nostalgie. Deze zijn sinds september 2018 verplicht om via DAB+ uit te zenden. In het tweede blok kunnen ook netwerkradio’s als Topradio terecht. Deze omroepen moeten uiterlijk in september 2019 via DAB+ uitzenden. De VRM kende onlangs de licentie voor het aanbieden van bijkomende particuliere radio-omroepen via de twee andere blokken toe aan Norkring België. Er is volgens Dominique Lievyns van Norkring plaats voor 171 lokale radio’s.

Joos Kaesemans (Febiac) drong tijdens het debat aan om snel een datum te prikken voor de afschakeling van FM. “Momenteel is slechts één kwart van de verkochte voertuigen uitgerust met DAB+. Zodra de datum er is, wordt het veel makkelijker om autofabrikanten te overtuigen DAB+ standaard te installeren in de auto”. Jacqueline Bierhorst (Jacky-B) waarschuwde evenwel dat een snelle transitie “bij de consumenten veel weerstand zal oproepen” en pleitte voor een meer spontane, organische evolutie naar digitaal luisteren, dat er volgens haar “ongetwijfeld” zal komen.

Bron: Belga.