Factchecking certificaat voor Knack als eerste Belgisch nieuwsmedium

FacebookTwitterLinkedIn

Knack heeft als eerste Belgische nieuwsmedium het certificaat van het International Fact-Checking Network (IFCN) ontvangen, zo maakte het zelf bekend. In België is Knack het eerste nieuwsmedium met zo’n certificaat, wereldwijd kregen onder meer The Washington Post en Le Monde reeds deze erkenning. Het IFCN verwacht van zijn leden dat ze zich bij elke feitencheck aan een reeks voorwaarden en criteria houden. Transparantie en onafhankelijkheid staan daarin centraal.

In de wekelijkse rubriek “Factchecker” maakt Knack een analyse van een stelling die een eigen leven is gaan leiden. De claim wordt op zijn feitelijke waarheidsgehalte gecontroleerd door Jan Jagers, doctor in de politieke en sociale wetenschappen en zelfstandig journalist, die de rubriek sinds 2012 uitbouwde.

Knack zal de strijd tegen fake news in de komende jaren alleen maar opvoeren. Correct, nauwkeurig en transparant: voor Knack zijn het al decennia kernwaarden van onze journalistiek. Vandaag krijgen we daar ook internationale erkenning voor“, aldus hoofdredacteur Bert Bultinck.

Bron: Belga.
Foto: © Steve (Knack).