Europese openbare omroepen bundelen hun krachten ter bestrijding van fake news

FacebookTwitterLinkedIn

Om fake news te bestrijden, bundelen tien grote Europese openbare omroepen, waaronder de RTBF, de krachten. Ze zullen online informatie delen die in verschillende talen zal worden vertaald, als onderdeel van een initiatief van de European Broadcasting Union (EBU), de grootste alliantie van publieke omroepen ter wereld.

Deze innovatieve digitale samenwerking moet “openbare omroepen in staat stellen taalbarrières te overwinnen en betrouwbare informatie beschikbaar te stellen aan hun publiek, geproduceerd door verschillende Europese partners”, legt de EBU uit.

Naast de RTBF, zullen ook de openbare omroepen uit Duitsland (ZDF-ARD), Frankrijk (France Télévisions), Spanje (RTVE), Finland (YLE), Ierland (RTÉ), Italië (RAI), Portugal (RTP) en Zwitserland (SWI swissinfo.ch) deelnemen aan het project, net als de Frans-Duitse zender ARTE. Concreet “zullen de deelnemende media nieuwsinhoud (artikelen, video’s, enz.) leveren aan een digitale hub, waar ze automatisch in meerdere talen zullen worden vertaald met behulp van innovatieve tools en processen.” De redacteurs krijgen dan de opdracht om “de onderwerpen te selecteren die het meest interessant zijn voor hun doelgroepen met behulp van een tool die in hun website is geïntegreerd en die in juli 2021 gelanceerd moet worden.”

Meer informatie in ons Franstalig artikel.