Eerste uitzending VTM Nieuws vanuit Antwerpen

FacebookTwitterLinkedIn

VTM Nieuws wordt voortaan uitgezonden vanuit de nieuwe studio in het DPG Media-gebouw in Antwerpen. Na 31 jaar uitzending vanuit Vilvoorde is dit een historisch moment voor de commerciële televisiezender. De VTM Nieuws-ankers Stef Wauters, Cathérine Moerkerke, Freek Braeckman, Birgit Van Mol en Dany Verstraeten openden officieel de nieuwe studio. Ze deden dit samen met Christian Van Thillo (CEO DPG Media), Kris Vervaet (CEO DPG Media België), Nicholas Lataire (adjunct-directeur News City), premier Sophie Wilmès, Vlaams minister-president Jan Jambon, Vlaams mediaminister Benjamin Dalle en burgemeester Bart De Wever.

Christian Van Thillo: “Met de verhuis van VTM Nieuws naar Antwerpen, is News City nu helemaal gelanceerd. We hebben alle ‘nieuwsberoepen’ onder één dak: video, tekst en audio komen samen. Dat maakt het tot een bijzonder project, 24 op 24 en 7 op 7 gaan we hier nieuws maken, via alle mogelijke kanalen.”

V.l.n.r. Dany Verstraeten, Birgit Van Mol, Stef Wauters, Cathérine Moerkerke en Freek Braeckman

Alle redacties van News City werken voortaan samen op één plek

VTM Nieuws komt terecht in het hart van News City, de samenwerking tussen de nieuwsredacties van HLN, VTM Nieuws en de magazines. Al die redacties samen vormen een gigantische bron van nieuws.

Nicholas Lataire: “Het gaat om veel meer dan enkel een verhuis. De redactie van VTM NIEUWS kan nu rekenen op een nog grotere groep van specialisten en deskundigen om elke dag de grote nieuwsverhalen uit Vlaanderen en de wereld te maken en de vragen van de Vlamingen nog beter te beantwoorden.”

Iedere dag stemmen 1,1 miljoen Vlamingen af op één van de drie nieuwsuitzendingen en is VTM Nieuws marktleider bij de actieve gezinnen (18-54 jarigen) met 35% marktaandeel. Met gemiddeld 667.000 kijkers voor het nieuws van 19u in januari haalt VTM Nieuws zelfs het hoogst aantal kijkers in meer dan twee jaar. De video’s van VTM Nieuws worden ook via HLN.be druk bekeken: met zo’n 35 miljoen views in januari.

70 m² videowall in hoogtechnologische studio met twee verdiepingen

In de nieuwe studio staan acht hoogtechnologische videowalls, goed voor een schermoppervlakte van 70m². De studio reikt over twee verdiepingen, waartussen een vide is gecreëerd zodat de kijker in de achtergrond de redacties ontdekt op beide verdiepingen. De blikvanger is een grote verticale videowall: een scherm dat begint in de vloer en eindigt in het plafond op de bovenste verdieping van de nieuwsstudio.

“Door de vele visuele mogelijkheden van de studio kunnen we het nieuws nog helderder brengen. Zo kunnen we werken met een beeldtaal waar mensen mee vertrouwd zijn: verticaal is het nieuwe normaal. We consumeren nieuws door verticaal door onze tijdlijn te gaan en diezelfde ervaring introduceren we nu in onze beeldvoering”, licht VTM Nieuws-anker Stef Wauters toe.

De laatste uitzending vanuit Vilvoorde werd gepresenteerd door Dany Verstraeten, die als enige nieuwsanker alle nieuwssets heeft meegemaakt. Er blijft wel een technische link met het oude gebouw, letterlijk zelfs: de regiekamer in Antwerpen staat via twee glasvezelkabels in verbinding met de servers in Vilvoorde. De regiekamer is zo een bedieningspaneel voor de computers die in Vilvoorde staan.

De studio is een ontwerp van Jago Design uit Londen, het bedrijf dat nieuwsdecors ontwerpt voor de grootste nieuwsorganisaties ter wereld zoals BBC en Sky News. Ook het huidige decor in Vilvoorde was een ontwerp van het team van Simon Jago.