Consolidatie van mediagroepen, nu ook in Duitsland: Televisiebedrijf RTL gaat samen met Gruner + Jahr

FacebookTwitterLinkedIn

Bertelsmann voegt RTL Deutschland en Gruner + Jahr samen. Met dit spectaculair manoeuvre wil de mediagroep de concurrentie aangaan met de wereldwijde techplatforms.

De televisiegroep RTL Deutschland en de Hamburgse uitgeverij Gruner + Jahr worden samengevoegd tot een nieuw crossmediaal mediabedrijf met tv, radio, streamingdiensten, online en magazines. Het nieuwe bedrijf gaat begin volgend jaar van start.

Dat maakte de Bertelsmann Group, waartoe beide bedrijven behoren, bekend. “Er is nog steeds geen model voor een dergelijke aanpak“, zegt Bertelsmann-topman Thomas Rabe in een interview met Frankfurter Allgemeine Zeitung.

RTL neemt de tijdschriftenactiviteiten en merken volledig over van Gruner + Jahr. Onder andere tijdschriften als Stern, Brigitte, Geo, Capital, Schöner Wohnen, Eltern en Art. Daarvoor werd een koopsom van 230 miljoen euro overeengekomen.

Thomas Rabe wees erop dat RTL en Gruner + Jahr al jaren succesvol samenwerken. “We beginnen dus niet van nul als we ze nu samenvoegen.” Wie het hoofd van het nieuwe bedrijf wordt, is nog niet beslist. “Over de exacte inrichting van de organisatie en personeelszaken zullen we de komende maanden beslissen“, aldus Rabe. Er moeten grote, overkoepelende thematische secties zijn, zoals nieuws, zaken, mensen, voedsel en kennis, waarvan de inhoud via video, audio, online en print zal worden afgespeeld. “Wat het topmanagement van het bedrijf betreft, nemen we over één of twee maanden een besluit.” De uitdaging is “hoe we het zo kunnen vormgeven dat ook de identiteit van de individuele merken behouden blijft”.

Voor Bertelsmann is de beslissing een verdere bouwsteen in de strategie om het Europese medialandschap te consolideren in de steeds feller wordende concurrentie met wereldwijde platforms zoals Netflix, Amazon Prime, Google en Facebook. In België, Frankrijk en Nederland is RTL hier al mee begonnen. “Onze strategie gaat over het opbouwen van nationale mediakampioenen in Europa“, zegt Rabe.

Bron: Frankfurter Allgemeine Zeitung.