Belga vult vanaf volgend jaar de nieuwspagina’s van Metro

FacebookTwitterLinkedIn

De gratis krant Metro voert een reorganisatie door waarbij de productie deels naar nieuwsagentschap Belga verhuist. Vanaf Nieuwjaar zal Belga berichten leveren voor de nieuwspagina’s van Metro. Vier vaste journalisten van de krant zullen de mogelijkheid krijgen om als freelancer aan de slag te gaan bij Belga.

Belga schiet het noodlijdende Metro te hulp, stelt Belga-CEO Patrick Lacroix. “Wij zijn ideaal geplaatst om mediabedrijven te helpen besparen. Het alternatief voor Metro was om zonder Belga verder te gaan. Dan is dit een logische stap. Sowieso nam Metro al veel berichtgeving van Belga over”, legt de CEO uit. Metro is eigendom van het Vlaamse Mediahuis en het Franstalige Rossel.

Belga zal tekst en foto op maat leveren, maar de pagina’s zullen nog gevuld worden in de kantoren van Metro in de Brusselse Ravensteingalerij. Het persagentschap doet een beroep op een ploeg freelancers om de berichtgeving van de Belga-journalisten aan te passen of in te korten. Het nieuwsagentschap zal die berichten niet exclusief aan Metro leveren. Ook de andere aandeelhouders van Belga – alle grote mediagroepen in België – zullen de berichten krijgen.

De operatie zal Belga geen geld kosten, verzekert Lacroix. “Het contract loopt verder. We nemen een consequente positie in: we bewijzen dat mediabedrijven die in nauwe schoentjes komen bij ons kunnen aankloppen in plaats van te besparen op hun factuur aan Belga. We gaan dan telkens na wat wij met onze gedifferentieerde productie kunnen betekenen voor hen.”

Op de redactie van Metro werken een vijftiental journalisten. Zij stellen zich veel vragen bij wat er staat te gebeuren met de krant, zegt een interne bron. “Het personeel staat niet negatief of positief tegenover de aankondiging, maar wacht op bijkomende informatie.”