Beheersovereenkomst VRT: Commerciële spelers teleurgesteld in digitale vrijheid VRT

FacebookTwitterLinkedIn

De private spelers DPG Media, Mediahuis, Roularta, Mediafin en SBS Belgium reageerden in een gezamenlijke mededeling op de nieuwe beheersovereenkomst. Ze nemen naar eigen zeggen nota van de doelstelling dat de VRT sectorversterkend moet optreden. “Wij reiken als private spelers vandaag dan ook de hand naar de VRT om deze belofte zo snel mogelijk in concrete afspraken en acties om te zetten en effectief te garanderen dat het Vlaamse medialandschap gezond zal kunnen blijven. The proof of the pudding is in the eating.”

De vijf bedrijven wijzen erop dat de beheersovereenkomst in grote mate het hele medialandschap vormgeeft voor de komende jaren. Dat de VRT de opdracht krijg om het lokale ecosysteem sterk te houden, betekent volgens hen zoveel mogelijk samenwerken met de andere spelers, de markt zo weinig mogelijk verstoren en waar mogelijk versterken.

Ze vinden wel dat de VRT op een aantal vlakken te veel vrijheid krijgt en dat niet in detail is omschreven hoe de omroep tegelijk moet vermijden om de markt te verstoren. “Op het vlak van het digitale aanbod, de commerciële inkomsten en de technologische innovatie krijgt de VRT in deze beheersovereenkomst duidelijk meer vrijheid en ruimte dan voorheen. Die vrijheid zal een weerslag hebben op de hele sector. Alle Vlaamse mediabedrijven bouwen aan hun digitale toekomst en worden daarbij geconfronteerd met een zeer sterke concurrentie van internationale spelers op de kijkersmarkt en op de adverteerdersmarkt. De mate waarin VRT de andere lokale modellen concurrentie aandoet, dan wel versterkt, zal bepalend zijn voor hoe gezond en divers het medialandschap zal blijven en hoeveel Vlaamse content er ook in de toekomst zal worden gecreëerd.”