Analyse resultaten CIM Bioscoop volgens Brightfish en de lancering van CineData

FacebookTwitterLinkedIn

Volgens de resultaten van het CIM Bioscoop onderzoek verklaarden 4.506.700 personen afgelopen jaar naar de bioscoop te zijn geweest. Daarmee haalt bioscoop met 47,3% het hoogste jaarbereik op de 12+ bevolking sinds de CIM studie van 2001.

 

Op het vlak van het weekbereik constateert Brightfish een daling van 12% t.o.v. de CIM 2011-2012. 528.300 personen verklaarden afgelopen week naar de bioscoop te zijn geweest.

 

De regie komt met verschillende factoren die de bovenstaande evolutie heeft beïnvloed.
Het eerste semester van 2013 kenmerkte zich door een zwak (lokaal) filmaanbod in combinatie met streng winterweer. Het hoge aantal sneeuwdagen in het eerste kwartaal en het gebrek aan succesvolle lokale (zowel Vlaams als Franstalig) content leidden tot een daling van het bezoekcijfer in het eerste semester. Dit in combinatie met de zwakke zomer van 2012 maken dat deze editie van de CIM resultaten een lager weekbereik opleverde.

 

Daarnaast waren ook twee methodologische elementen die in het nadeel van bioscoop hebben gewerkt. Zo zijn er uitzonderlijk geen enquêtes afgenomen in juni 2012 (een sterke bioscoopmaand in 2012) en werden deze verdeeld over juli en augustus 2012.

 

Om de evolutie van het bioscoopbezoek nog beter te kunnen monitoren zal vanaf begin 2014 het cijferplatform CineData worden opgestart. Door de samenwerking tussen alle bioscoopexploitanten en de filmdistributeurs zal Brightfish een trackinginstrument ter beschikking kunnen stellen aan de reclamemarkt dat de effectieve contacten gebruikt op basis van ticketverkoop. Deze verhoging van de accountability zal de transparantie van het medium alleen maar ten goede komen.