AMMA 2021: De genomineerde cases in de categorie ‘Best Data & Performance’

FacebookTwitterLinkedIn

De prestigieuze Annual of Master in Media Awards, beter gekend als de AMMA, vinden dit jaar virtueel plaats op donderdag 20 mei. Voor de editie 2021 van de AMMA werden 110 dossiers ingediend in 13 categorieën die elk betrekking hebben op een specifiek domein van de media-expertise.

In de categorie ‘Best Data & Performance’ zijn er 5 cases genomineerd. Mocht u de presentatie van de genomineerden tijdens de UMA Day Best Media Campaigns gemist hebben, worden in dit overzichtsartikel de verschillende cases kort besproken.

Semetis voor Ardennes Étape

Consumenten kunnen vandaag kiezen uit enorm veel platformen wanneer ze op zoek gaan naar vakantiewoningen. Air B&B, Booking.com, Belvilla zijn slechts enkele voorbeelden van enkele grote spelers binnen deze sector. Dit maakt het niet eenvoudig voor andere spelers met een kleiner marketingbudget om de concurrentie aan te gaan.

In opdracht van Ardennes Étape maakte Semetis gebruik van een data-infrastructuur, ontworpen in een Google Cloud platform, om met behulp van AI onderliggende patronen te ontdekken die onzichtbaar waren voor het menselijke oog.

Jeroen Cools: “Door gebruik te maken van Cloud functionaliteiten en een data driven manier van werken, konden we snel handelen en de effectiviteit van onze campagnes verbeteren. Dit bespaarde ons 40.000 euro op jaarbasis. Daarnaast steeg ook het aantal boekingen en verhoogde de ROI. Dit alles resulteerde in een positieve impact op de activiteiten van Ardennes Étape. Als kers op de taart werd onze case opgepikt door Google als hét paradepaardje op het gebied van cloud marketing. Het is het eerste echte voorbeeld van hoe cloud computing tastbare resultaten kan opleveren in een marketingdomein.”

Mediacom voor D’Ieteren

Voor Mediacom was de opdracht het opzetten van een ‘Always On Performance Strategy’ om een ​​heel specifiek doel te bereiken: ‘de kostprijs van een lead met 50% verminderen’. Anders gezegd: het verdubbelen van het aantal prospects met dezelfde media-investering.

Om het uiteindelijke doel te bereiken moesten de digitale prestaties vooreerst gecentraliseerd worden. Voorheen hadden alle automerken van D’Ieteren (Audi, Volkswagen, Seat en Skoda) hun eigen ‘performance strategy’ en werkten ze in aparte silo’s. Het was daarom noodzakelijk om een ​​”cross brand performance strategy” op te zetten, rekening houdend met een reeks “brand parameters” zoals doelgroepen, mediabudgetten, sales rapporten, enz.

Concreet werden er verschillende stappen gezet om de kosten van een ‘harde lead’ te halveren. Deze staan vermeld in onderstaande afbeelding. Na 5 maanden waren de kosten van een lead met 77% verlaagd en werden er meer dan 7.500 leads gegenereerd.

AMMA - Dieteren

AdSomeNoise voor Test Aankoop

Tegenwoordig zijn er steeds meer diensten online. Test Aankoop ontdekte echter een lage digitale betrokkenheid bij hun bestaande leden en merkte op dat hun digitaal aanbod niet echt gekend is. Ze wilden hun publiek dus overtuigen om ook online aanwezig te zijn en hen engageren, zonder hen cadeaus aan te bieden. Een werkwijze die ze in het verleden vaak hanteerden.

Test Aankoop rolde een ‘effective en data driven approach’ uit. Deze zorgde voor een optimale integratie tussen de gebruikte kanalen, de beschikbare data en het doel van de campagne. Het ‘kloppende hart’ van dit project was het succesvol visualiseren van gegevens met een dashboard dat ‘campaign data’, ‘conversion data’ en ‘consumed content data’ centraliseerde.

Met een geïntegreerde aanpak werd tijdens de zomer de ‘Stay Cool, Stay Smart’-campagne gelanceerd. Een campagne waarin een fictief gezin op veel problemen botste tijdens het warme weer. Test Aankoop speelde in op de specifieke situaties en toonde bijvoorbeeld op dagen boven 25 graden een advertentie van de beste airconditioning. Alle resultaten van de verschillende media (DOOH, display, online, enz.) werden bekeken als één ecosysteem in overeenstemming met de ‘integrated approach’.

Na een campagne van 4 maanden bereikte Test Aankoop meer dan 80% van de KPI’s. Het registreerde meer dan 3.000 betaalde registraties, een return rate van 300% en genereerde ook 800% meer page views.

Semetis voor DMlights

dmlights is een internationale e-commerce speler in Lighting & Electrical supplies. Ze zijn wereldwijd actief met meer dan 85.000 producten in meerdere talen. Het is dan ook een enorme opdracht om hun prestatiecampagnes efficiënt te beheren. Ze gingen ten rade bij Semetis om hun belangrijkste doel te bereiken: ‘meer winstgevende sales genereren in verschillende Europese landen op een volledig geautomatiseerde manier, terwijl het tijdbesparend blijft en het volledige productassortiment bestrijkt’.

Semetis slaagde in het opzet. Door gebruik te maken van slimme optimalisatietechnieken en Channable’s feed-manager was Semetis in staat om op jaarbasis de Profit over Ad Spend (POAS) met 70% te verhogen en de totale Profit Values met 130%. Elke dag worden de prijzen en inventaris van alle producten bijgewerkt, nieuwe collecties en categorieën worden toegevoegd, en dit allemaal binnen een platform dat bijna in realtime wordt aangepast in elk land. Minder renderende merken verdwijnen langzaam en maken zonder menselijke tussenkomst plaats voor eigen merken van dmlights. Bovendien krijgen nieuw toegevoegde producten ook een eerlijke kans om hun toegevoegde waarde te tonen dankzij de Zombie SKU’s.

Mediacom met Ghost of Tsushima voor PlayStation

Ghost of Tsushima, een actiespel geïnspireerd op Japanse volksverhalen en mythologie, werd in juli 2020 gelanceerd exclusief voor PlayStation4. De game richtte zich vooral op mannen tussen de 18 en 25 jaar. Mediacom rolde een campagne uit die de ‘unaided awareness’ moest verhogen, interesse moest creëren en de verkoopcijfers moest doen toenemen. Het initiële idee was om via OOH over deze campagne te communiceren, maar midden in een gezondheidscrisis rezen er twijfels over de effectiviteit van het medium. PlayStation moest overtuigd worden om OOH te behouden en tegelijkertijd de targeting en aanpak te optimaliseren.

Om de doelstellingen te bereiken werd een samenwerking aangegaan met JCDecaux & Outsight. Ze lanceerden advertenties die werden geactiveerd door geo-gelokaliseerde app-gebruiksgegevens van mobiele ID’s die geïdentificeerd waren als consolegamers. De advertenties werden vervolgens getoond op plaatsen en tijdstippen waar ‘gamers on the move’ waren. Door mobiele data te combineren met geo-locatiegegevens werd de campagne alleen getoond indien aan de verschillende voorwaarden werd voldaan. Op die manier kon de optimale doelgroep bereikt worden.

Dit bleek ook uit de resultaten. De awareness over Ghost of Tsushima steeg met 28,6% ten opzichte van een maand voor de release. Slechts 4 weken na de release werd reeds 66% van de jaarlijkse verkoopdoelstelling behaald. Daarnaast bereikte de campagne 2.650.000 impressies op 566 JCDecaux DOOH-schermen in België en 10.300.000 impressies en 3.000.000 video views op de belangrijkste gaming kanalen.

Alle presentaties van de genomineerde cases binnen de categorie ‘Best Data & Performance’ zijn hier terug te vinden.

Alle genomineerden van de AMMA zijn terug te vinden op Ammastream.be.