Alarmbel van Charlie Mag: publicatie van bookzine eindigt, toekomst online platform onzeker

FacebookTwitterLinkedIn

Slecht nieuws voor lezers van de gedrukte versie van Charlie Magazine, het onafhankelijke tijdschrift rond gelijkheid en inclusie. In een lange brief op Charliemag.be legt hoofdredactrice Jozefien Daelemans uit dat op 18 november het allerlaatste printnummer uitkomt.

Wat de plannen zijn met de online content van Charliemag.be is nog niet duidelijk. Uitsluitsel zou pas begin 2020 worden gegeven, zo verklaren ze bij Charlie Mag, waar ze “in januari een maand de tijd nemen om te bekijken of en hoe we nu verder willen“.

De oorzaken van deze beslissing legt Jozefien Daelemans bij de haalbaarheid vandaag de dag van onafhankelijke journalistiek. “Een onafhankelijk medium uitbouwen zonder structurele steun van een grote partner of de overheid, lijkt vandaag in Vlaanderen bijna onmogelijk.

Behalve de financiĆ«le en praktische kant van de zaak, bestaan er ook zorgen over de bredere context van de samenleving enerzijds en het nieuwe regeerakkoord anderzijds, dat aanstuurt op een “Vlaamse identiteit”. Jozefien Daelemans: “Als hoofdredacteur van een online medium dat voornamelijk een podium biedt aan vrouwen en mensen met een migratieachtergrond, merk ik hoe het debat de laatste jaren verhardt. Fake news en clickbaittitels vergroten de polarisatie in onze samenleving, met alle gevolgen vandien.

De brief van Jozefien Daelemans is hier te raadplegen.