24 urenstaking bij Euronews tegen besparingen en ontslagen

FacebookTwitterLinkedIn

Bij de Europese televisiezender Euronews, waarvan de zetel in het Franse Lyon is gevestigd, is een 24 urenstaking uitgebroken. De werknemers protesteren op die manier tegen het in november aangekondigde banenverlies.

Een vijftigtal werknemers verzamelden zich na een oproep van de Franse vakorganisaties SNJ, CFE-CGC, SNRT-CGT, SNJ-CGT voor de hoofdzetel van de zender om hun ongenoegen te uiten over de aangekondigde ontslagen en besparingen. In november had de top van het mediabedrijf bekendgemaakt dat er een herstructurering zat aan te komen wegens het verlies aan reclame-inkomsten, een gevolg van de coronacrisis. Zo’n 30 à 40 mensen zouden het bedrijf moeten verlaten.

De zender heeft momenteel zo’n 500 vaste medewerkers in dienst. Volgens de woordvoerder van het bedrijf zullen er, met het oog op de ontwikkeling van digitale technologie, ook nieuwe jobs worden gecreëerd. Die nieuwe banen zullen in eerste instantie worden voorgesteld aan de personeelsleden die door de herstructurering worden getroffen, luidt het.

De werknemers hekelen het wat zij noemen “puur economische plan”. Sinds de start van de onderhandelingen tussen directie en vakbonden werd “geen enkel syndicaal voorstel weerhouden”, betreuren ze. “We hebben hier bij Euronews geen stakingscultuur, maar de situatie is alarmerend. Men vraagt ons om meer te doen met minder”, reageert CGT-afgevaardigde Cécile Marion.

De vakbonden maken zich ook zorgen over het verdwijnen van de Turkstalige dienst, “een van de zeldzame vrije media in het Turks”. Die dienst wordt niet geviseerd door het herstructureringsplan, maar is bedreigd bij gebrek aan externe financiering. De dienstverlening in het Italiaans wordt dan weer volledig digitaal.

Bron: AFP / Belga.